EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Jana Zámečníková

Foto: Swiss Life Hypoindex

07. 06. 2023

0 komentářů

Swiss Life Hypoindex červen 2023: Sazby stagnují. Co přinese uvolnění pravidel ČNB?

 

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v červnu o dva bazické body klesla a vrátila se na dubnovou úroveň. Stagnující hypoteční trh rozvířila ČNB zrušením limitu ukazatele DSTI. Přinese uvolnění pravidel pro hypotéky nižší hypoteční sazby?

Loading



 

Průměrná nabídková sazba klesla na 6,30 %

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu klesla v květnu o dva bazické body a k 5. červnu tak činila 6,30 % p. a. Pod tuto úroveň se průměrná nabídková sazba od listopadu loňského roku podívala pouze letos v březnu, kdy hypotéky v průměru zlevnily o 10 bazických bodů na 6,27 % p. a.

„Hypoteční sazby se v červnu i přes drobné změny drží na podobných hodnotách. Minimálně do červnového jednání ČNB. I když ani tedy neočekáváme nějakou změnu a tak i nadále platí, že sazby budou i nadále stagnovat,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

Graf 1: Swiss Life Hypoindex červen 2023
Swiss Life Hypoindex červen 2023
Zdroj : Swiss Life Hypoindex

Měsíční splátka klesla o 47 korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,30 % p. a. klesla v červnu o 47 korun na 23 195 korun.

REKLAMA

Ve srovnání se splátkou hypotéky v červnu 2021 je o téměř 7,5 tisíce vyšší. Růst sazeb ale za poslední rok zmírnil. Zatímco mezi červnem 2021 a červnem 2022 vzrostla průměrná měsíční splátka hypotéky o více než 6 200 korun, za poslední rok to již bylo „pouze“ o 1 269 korun.

Zlevňují především hypotéky pro mladé

Průměrné nabídkové sazby hypoték pro mladé do 36 let, tedy nad 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV), v uplynulém měsíci zlevnily nejvýrazněji. Největší pokles zaznamenaly hypotéky fixované na jeden rok, jejichž sazby klesly o 21 bazických bodů na 6 % p. a. a jsou tak v tuto chvíli nejlevnější na trhu. Sazby hypoték s fixací na tři roky klesly o 14 bazických bodů na 6,55 % p. a. a s fixací na pět a deset let o pět bazických bodů na 6,26 % p. a., resp. na 6,33 % p. a.

Nejdražší zůstávají hypotéky s LTV do 80 % fixované na jeden rok, které stagnují na 6,67 % p. a. Sazby hypoték s fixací na pět let se snížily o pět bazických bodů na 6,01 % p. a. a s fixací na 10 let o čtyři bazické body na 6,08 % p. a. Hypotéky fixované na tři roky jako jediné zdražily, ale pouze o jeden bazický bod na 6,44 % p. a.

ČNB zrušila limit DSTI

„Hypoteční trh se pomalu začíná hýbat. To je zapříčiněno několika faktory. Jednak i nadále dochází ke snižování cen nemovitostí a jednak, a to se teprve na trhu projeví, je zrušení ukazatele hodnocení příjmů DSTI, ze strany ČNB,“ dodal Jiří Sýkora.

Poměr mezi celkovou výší měsíční splátky a čistým měsíčním příjmem žadatele o hypotéku (ukazatel DSTI) nesměl od dubna 2022 překročit 45 procent a u žadatele mladšího 36 let 50 procent. Česká národní banka (ČNB) s platností od 1. července tento limit zruší.

Banky rizikovost žadatele, a tedy i míru jeho zadlužení, vyhodnocovaly ještě před zavedením limitů centrální bankou a budou v tom pokračovat i nadále. Na hypotéku přesto od července dosáhne více lidí a hypoteční trh alespoň trochu ožije.

Klesnou hypoteční sazby?

Na ceny hypoték ale zrušení limitů DSTI zřejmě velký dopad mít nebude. Banky by se sice mohly pustit do konkurenčního boje, ten ale vzhledem ke stabilním cenám zdrojů bude zřejmě jen velmi omezený.

Hypoteční sazby ovlivňuje především výše základních úrokových sazeb ČNB. Bankovní rada ČNB bude opět rozhodovat o nastavení základních sazeb 21. června. Po květnovém zasedání guvernér ČNB Aleš Michl uvedl, že i na červnovém zasedání bude bankovní rada zvažovat vyšší sazby.

Vzhledem k tomu, že guvernér v nedávném rozhovoru pro ČT ocenil snahu vlády o konsolidaci veřejných financí, by ČNB k tomuto kroku nemusela přistoupit. „Uvidíme, co schválí poslanci, jak to projde parlamentem. Každopádně vítáme snahu o úspory, je to cesta správným směrem,“ uvedl v rozhovoru Aleš Michl.

Na pokles základních sazeb si ale také ještě zřejmě počkáme a hypoteční sazby pravděpodobně zůstanou na současných úrovních po většinu letošního roku.

————————————————————————————————————-

Swiss Life Hypoindex je reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Swiss Life Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí Swiss Life Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *