EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Swiss Life Hypoindex listopad 2023: Sazby opět mírně klesly. Kdy se hypoteční trh rozhýbe?

 

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu již šestý měsíc v řadě nepatrně klesá. Česká národní banka (ČNB) na listopadovém zasedání ale opět odložila snižování základních sazeb. Kdy dostane hypoteční trh od ČNB dlouho očekávaný impulz?

Loading



 

Průměrná nabídková sazba nepatrně klesá šestý měsíc v řadě

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu se za poslední měsíc snížila o další čtyři bazické body a k 6. listopadu činila 6,01 % p. a. Za posledního půl roku klesly sazby o 31 bazických bodů, v průměru tedy zhruba o pět bazických bodů za měsíc.

„Hypoteční sazby i nadále více méně stagnují, protože pokles o čtyři bazické body, na současnou hodnotu 6,01 %, je změnou spíše kosmetickou zapříčiněnou velmi krátkodobou akcí jedné ze započítaných bank. Jinak banky i nadále kopírují chování ČNB, která na svém listopadovém zasedání opět ponechala sazby na stávajících hodnotách,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

Graf 1: Swiss Life Hypoindex listopad 2023
Swiss Life Hypoindex
Zdroj : Swiss Life Hypoindex

Měsíční splátka letos klesla o 700 korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,01 % p. a. klesla o 68 korun na 22 582 korun.

REKLAMA

Hypoteční splátka se v letošním roce snížila již o téměř 700 korun. Nejvýraznější pokles zaznamenala v březnu, kdy klesla průměrná nabídková sazba hypoték o desetinu a splátka tak zlevnila na 23 131 korun. Pod hranici 23 tisíc korun se ale splátka hypotéky dostala až v srpnu.

Nejvýrazněji zlevnily hypotéky fixované na tři roky

Nejvýraznější pokles úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky fixované na tři roky, a to v průměru o 0,13 procentního bodu. Úrokové sazby hypotéky do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) klesly na 5,91 % p. a. a u hypoték pro mladé do 36 let (LTV nad 80 %) na 6,26 % p. a. Tříleté fixace hypoték do 80 % LTV se tak přidaly k pěti a desetiletým fixacím, které banky nabízejí pod šestiprocentní hranicí již od července, resp. září.

Nepatrně zlevnily i hypotéky fixované na pět a deset let. Sazby pětiletých fixací klesly o tři bazické body na 5,81 % p. a. u hypoték do 80 % LTV a na 6,15 % p. a. u hypotéky pro mladé. Sazby desetiletých fixací odepsaly pouze jeden bazický bod a banky tyto hypotéky v průměru nabízejí s LTV do 80 % za 5,87 % p. a. a s LTV nad 80 % za 6,22 % p. a..

Hypotéky s fixací na jeden rok zdražily

Proti proudu se vydaly hypotéky fixované na jeden rok. V průměru zdražily o tři bazické body a banky je mladým nabízejí za 6,04 % p. a. a ostatním za 6,46 % p. a. Jednoleté fixace hypoték do 80 % LTV zůstávají i nadále nejdražší na trhu, nejlevnější jsou naopak pětileté fixace.

Kdy dostane hypoteční trh impulz od ČNB?

Bankovní rada ČNB na zasedání, které se uskutečnilo 2. listopadu, opět ponechala základní sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na úrovni 7 %. Poslední šanci na snížení úrokových sazeb v letošním roce bude mít ČNB na měnověpolitickém zasedání 21. prosince.

„ČNB uvedla, že s velkou pravděpodobností ke snížení sáhne na příštím, tedy prosincovém zasedání. Ovšem dopředu upozorňuje na to, že toto případné snížení bude, alespoň z počátku, velmi pozvolné. Na bankách potom bude, zda případné snížení promítne do sazeb okamžitě jako takový vánoční dárek, anebo nechá snížení až na rozjezd hypotečního trhu pro rok 2024,“ míní Jiří Sýkora.

REKLAMA

Pokud ČNB v prosinci přistoupí ke snížení základní sazby, bude se zřejmě jednat pouze o pokles o čtvrt procentního bodu. Základní sazba by tak mohla klesnout na 6,75 %. Přestože banky nedočkavě vyhlížejí oživení hypoteční trhu, snížení základní sazby o čtvrt procentního bodu by se v hypotečních sazbách nemuselo příliš projevit, ať už to bude před či po Vánocích. Většina bank má totiž určitý očekávaný pokles sazeb v hypotékách již započítaný. Na druhou stranu i sebemenší impulz od ČNB je pro zamrzlý hypoteční trh dobrou zprávou, že období vysokých sazeb končí.

————————————————————————————————————-

Swiss Life Hypoindex je reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Swiss Life Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí Swiss Life Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *