EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Veronika Hejná

20. 02. 2020

6 komentářů

Trvalý pobyt v nájemním bytě: Jak přihlásit a kdy vás může odhlásit sám pronajímatel

 

Místo trvalého pobytu si každý volí sám, není totiž navázáno na vlastnictví nemovitosti. Konkrétní adresa je pak rozhodná pro umístění dětí do mateřské a základní školy, získání sociálních dávek nebo komunikaci s místně příslušnými úřady.

Loading



 


Nahlášení trvalého pobytu v nájmu také nevyžaduje souhlas pronajímatele. Jak na ohlášení trvalého pobytu na adrese nájemního bytu a kdy je možné, aby vás majitel bytu sám odhlásil?

Zákaz nahlášení trvalého pobytu

Nejenže k nahlášení trvalého pobytu v pronajatém bytě není třeba jeho výslovného souhlasu, pronajímatel nemůže nájemci v nahlášení ani zabránit. Pokud by smlouva obsahovala ujednání o tom, že se nájemce zavazuje zdržet se nahlášení trvalého pobytu, bude toto ujednání neúčinné. Závazek nájemce nelze vymáhat ani nijak sankcionovat, bude tedy záležet čistě na nájemci, zda se tímto ujednáním bude cítit vázán a dodrží ho.

Trvalý pobyt v nájemním bytě: Kde a jak trvalý pobyt nahlásit

Každý člověk může mít v ČR jen jedno místo trvalého pobytu, a to pouze v takovém objektu, který je označen číslem popisným, evidenčním nebo orientačním a je určený k bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.
Není ale ani výjimkou ohlášení trvalého pobytu na obecním úřadě. Na adrese obecního úřadu ale nejsou hlášeni jen dlužníci nebo lidé bez domova, ale také ti, kdo bydlí u známého, na ubytovně anebo jim bylo trvalé bydliště odhlášeno ve správním řízení z podnětu vlastníka nemovitosti.
Trvalý pobyt se nahlašuje na úřadě v místě nového pobytu, a to současně s doložením tiskopisu přihlášky a oprávněnosti k užívání domu nebo bytu. Není tedy nutné, aby byl člověk vlastníkem bytu, ale postačí, doloží-li nájemní smlouvu.
Pokud bydlíte u příbuzného, se kterým nemáte uzavřenou písemnou nájemní smlouvu, postačí, když vlastník nemovitosti potvrdí svůj souhlas s ohlášením na přihlašovacím tiskopisu, a to buď osobně (přímo před zaměstnancem úřadu), anebo písemně s ověřeným podpisem. Přitom ale paradoxně na nájemní smlouvě postačuje prostý neověřený podpis, jehož autenticitu nikdo nekontroluje.

Kdy vás může odhlásit sám pronajímatel

Pronajímatelé se často bojí toho, že pokud nájemci povolí přihlášení trvalého pobytu ve svém bytě, může na ně dříve nebo později zaklepat exekutor. Tomu se ale nevyhnou ani v případě, kdy nájemce v bytě trvalé bydliště nemá. Exekutor při exekuci zabavováním movitých věcí totiž může přijít kamkoliv, kde dlužník bydlí, anebo se tam zdržuje.
Nájemníka, který v bytě bydlí na základě platné nájemní smlouvy nelze z bytu odhlásit. Pokud ale nájemní vztah skončil a nájemce neplní svou povinnost ohlásit trvalý pobyt, může to za něj učinit i pronajímatel.
Ohlašovna v místě trvalého pobytu (tedy obecní úřad nebo úřad městské části či městského obvodu) sdělí vlastníkovi na základě jeho žádosti, zda má na adrese jeho nemovitosti konkrétní osoba veden trvalý pobyt.
Pokud by měl bývalý nájemce v bytě trvalý pobyt stále uveden, může vlastník nemovitosti podat písemný návrh na zrušení místa trvalého pobytu a zároveň musí doložit, že již zaniklo užívací právo nájemce k bytu. Tedy že u nájemní smlouvy na dobu určitou již uplynula doba nájmu anebo nájem zanikl na základě výpovědi. Pronajímatel bude muset také doložit vlastnické (nebo jiné užívací) právo, není-li možné, aby si obecní úřad zjistil sám z katastru nemovitostí.

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Změna trvalého bydliště

Jak na změnu trvalého bydliště: ve svém i v pronájmu

Trvalé bydliště je adresa, kterou evidují státní úřady. Každý z občanů ČR má nárok mít jednu trvalou adresu a každá změna trvalého bydliště se musí nahlásit úřadu. A to nejen v kanceláři pro evidenci obyvatel, ale se změnou bydliště je spojena i změna osobních dokladů.

Text: Hana Bartušková

12. 08. 2020

Trvalé bydliště na úřadu

Odhlaste nájemníka z bytu aneb jak získat trvalé bydliště na úřadu

Místo trvalého bydliště je adresa, kterou si volí občan ČR jako místo svého pobytu. Každý může mít pouze jedno trvalé bydliště. A zároveň platí, že místo, kde má člověk trvalé bydliště, nemusí odpovídat místu, kde opravdu žije. Trvalé bydliště je vázané na přesnou adresu, může být v objektu, který má číslo popisné nebo evidenční, případně […]

Text: Hana Bartušková

09. 07. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Coudy

    21 února, 2020

    „Ohlašovna v místě trvalého pobytu sdělí vlastníkovi na základě jeho žádosti, kdo má na adrese jeho nemovitosti veden trvalý pobyt.“
    Z me osobni zkusenosti mohu potvrdit, ze takhle to nefunguje. Urad vlastnikovi nesdeli kdo ma v nemovitosti hlasen trvaly pobyt, jako ze by dokazal vypsat nejakou tabulku se jmenama obcanu. Ale pouze potvrdi zda tam dany clovek trvaly pobyt ma nebo ne. Rozdil je tedy v tom, ze se musite po jednom zeptat na konkreniho jmeno cloveka a dostanete odpoved ANO nebo NE.
    Pokud pronajmete byt manzelskemu paru, ktery si tam nahlasi tvrale bydliste svoje i svych deti, tak pokud nevite jak se deti jmenuji, mate smulu.

    Odpovědět

  • Veronika Hejná

    21 února, 2020

    Dobrý den, děkuji za Vaše upřesnění, které jsem doplnila. Chystá se znovuzavedení smluvní pokuty. Bylo by tedy možné zasmluvnit povinnost informovat pronajímatele, které konkrétní osoby mají na adrese hlášen trvalý pobyt, stejně tak jako lhůtu, v níž jsou povinny se po zániku nájemního vztahu odhlásit. Při případném znovuzavedení smluvní pokuty by tuto povinnost mohlo být v budoucnu možno smluvní pokutou utvrdit.

    Odpovědět

  • dotaz

    18 června, 2020

    Zdravím vás, chci se zeptat. Pokud pronajímám byt a mám tam nahlášené trvalé bydliště ( skrz odpočet daní ) , může se tam přihlásit i nájemník, kterému budu byt pronajímat ? Nepostihne mě to v některých věcech ? Pokud budou nahlášení jiné osoby v mém bytě, tím pádem bych musel platit i daň z pronájmu. Mám přechodné bydliště. Děkuji za vysvětlení, pro mě je to španělská vesnice.

    Odpovědět

  • Hana Bartušková

    19 června, 2020

    dobrý den, ano nájemník si může přihlásit trvalé bydliště. daň z pronájmu platíte vždy, když máte příjem z pronájmu vyšší než 6000 (při zaměstnání) nebo 15000 (když je to jediný příjem) za rok.

    Odpovědět

  • Jarmila

    11 října, 2021

    Dobrý den, syn měl pronajatý byt od soukromé osoby, již několik roků tam nebydlí, ale stále tam má trvalý pobyt a majitel nechce komunikovat ( opakovaně e-maily, dopisy ) a pobyt zrušit. Jelikož syn nemá jiný trvalý pobyt a nemá možnost se k někomu přihlásit, nemůže to sám zrušit a tím pádem nahlásit pobyt na úřadě. Jaký je možný v tomto případě postup? Jak tento trvalý pobyt zrušit?

    Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • Vladimíra Pražáková

    22 října, 2023

    Mám uzavřenou podnájemní smlouvu s nájemníkem bytu, jehož majitelem je Stavební bytové družstvo.. Musí být trvalému pobytu souhlas nájemníka nebo SBD ? Trvalé bydliště mám stále tam, kde už třetí rok nejsem.

    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět