EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 05. 2022

0 komentářů

Úroky u stavebního spoření zatím moc nerostou

 

Kromě klíčových sazeb ČNB a úrokových sazeb hypoték začaly letos po delší době růst i úroky na běžných a spořicích účtech. Jak je na tom ale stavební spoření? Je to oblíbený nástroj pro běžné spoření, ale úrokové sazby to moc velké nenabídne. Aneb jaké vám nabídnou úrokové sazby stavební spořitelny?

Loading



 

Vysoká inflace si žádá vysoké úroky

Špatnou zprávou je, že máme v Česku inflaci na rekordní úrovni. A že tu dvoumístnou inflaci pocítíme brzy všichni. Včetně našich investic, peněz v matraci a dalších úspor. Druhou špatnou zprávou je to, že stavební spoření vás před inflací neuchrání. V současné době totiž stavební spořitelny rozhodně nenabízí závratné úroky.

Můžete se sice setkat s marketingovými prohlášeními, že stavební spoření vám až přinese 6% zhodnocení. To je ale zhodnocení až po započítání různých bonusů a také státní podpory. Navíc inflace je momentálně na 14,2 % (zdroj: ČNB pro duben 2022). Takže i 6% procentní výnos je na takovou inflaci krátký.

Stavební spoření je hlavně na dlouho

A pokud chcete dosáhnout alespoň takového zhodnocení, které propagují stavební spořitelny, budete muset splnit řadu podmínek. Musí to být vaše jediné stavební spoření a musíte na něj čerpat státní příspěvky (10 % vkladů, maximálně 2 000 Kč ročně). Musíte také peníze na účtu spoření zaparkovat nejméně na 6 let. A i přes tak dlouhou dobu nedostupnosti peněz vám nijak závratný úrok banky nenabídnou.

V tuto chvíli se úrokové sazby u stavebního spoření pohybují většinou na úrovni 1,5 %, jen Moneta vám nabídne 2,5 %. A u Raiffeisenbank vám zdvojnásobí úrokové procento, pokud splníte předem dané podmínky. I tak ale 3% úročení vkladů není nic závratného a při 14% inflaci bude váš reálný výnos záporný. A to i po započtení různých dalších bonusů a státní podpory, kterou k vloženým penězům dostanete.

REKLAMA

Jaké jsou úroky u stavebního spoření květen 2022

Přehled jednotlivých bank najdete v následující tabulce. Nabízené úrokové sazby jsou u spořicí varianty stavebního spoření a je to nejvyšší úroková sazba, kterou můžete u dané banky získat. Stavební spořitelny často uvádí vyšší procenta, která najdete v druhém sloupečku tabulky. Tato vyšší procenta zhodnocení už počítají se státní podporou a s dalšími finančními bonusy, které vám banka nabídne, například při založení stavebního spoření. Je to navíc maximální částka, kterou můžete na výnosech spoření získat. Procento zhodnocení se totiž odvíjí také od množství vložených peněz.

Úroková sazby Úroková sazba po započtení státních příspěvků a dalších bonusů
Stavební spořitelna České spořitelny 1,5 % 5,4 %
ČSOB Stavební spořitelna 1 % (1,5 %) 5,8 %
Modrá pyramida 0,5 % (3,5 %) 5,61 %
Moneta 2,5 % 5,9 %
Poštovní spořitelna 1 % (1,5 %) 5,25 %
Raiffeisenbank 1,5 % (3 %) 6,36 %

 

Pozn:

  • ČSOB nabízí úrokový bonus 0,5 % a také prémie až 8 000 Kč.
  • Modrá pyramida má úrokový bonus až 3 %.
  • Raiffeisenbank nabízí zdvojnásobení úrokové sazby.

 

Vyplatí se vkládat peníze na stavební spoření?

Fakta jsou spíše smutná než veselá. Stavební spoření vás před inflací neuchrání. A váš reálný výnos po šesti letech spoření bude nejspíš nulový až záporný, v závislosti na tom, jak moc bude inflace v dalším období růst či klesat. Ano po započtení státní podpory a různých bonusů můžete získat zhodnocení blížící se 6 %. Pokud ale na účet stavebního spoření budete vkládat více než 20 000 Kč za rok (na tuto částku se váže maximální státní podpora), tak procento zhodnocení bude klesat. Částka vložená nad limit oněch 20 000 Kč za rok totiž nezíská státní podporu.

Když se navíc podíváte na současné úroky na spořicích účtech, tak u nich můžete v současné době získat téměř stejné zhodnocení. Navíc často bez nutnosti vázat peníze na delší dobu na účtu. Úroky na běžných a spořicích a termínovaných účtech také mnohem více rostou, v současné době se zvyšují kontinuálně v závislosti na monetární politice ČNB. Oproti tomu stavební spořitelny ještě adekvátně nezareagovaly na růst ceny peněz na mezibankovním trhu. Marketingově sice lákají na 5% či 6% úrok, ve skutečnosti se ale úroky stále pohybují v rámci jednoho až tří procent.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *