EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

08. 12. 2022

0 komentářů

V Praze se plánuje 137 tisíc nových bytů, na průměrný se vydělává přes 16 let

 

V Praze se podle aktuální připravuje 137 tisíc nových bytů v hodnotě téměř 1,5 bilionu korun. Státu by jen na DPH mohly přinést přes 190 miliard Kč. Bytová výstavba je nejsilnějším segmentem stavebnictví s největším potenciálním přínosem pro ekonomiku. Vyplývá to z aktuální pololetní analýzy Central Group.

Loading



 

Dlouhodobě se ale v Praze povoluje a staví průměrně jen kolem 3,5 tisíce nových bytů ročně. Dostupnost bydlení se podle aktuálního CG-Indexu poprvé za dva roky mírně zlepšila. Na nový byt v Praze je nyní potřeba 16,4 ročních hrubých mezd.


Zdroj : Analýza Central Group, data k 16. 11. 2022

Množství bytů v přípravě v metropoli kontinuálně roste. Meziročně se jejich počet zvýšil o 8 tisíc na 137 tisíc. 60 % z nich připadá na Prahu 9, 5 a 4. Nejvíc bytů (24 %) se dlouhodobě chystá v Praze 9, kde se nachází hodně brownfieldů.

Hodnota připravovaných bytů v Praze je téměř 1,5 bilionu

V aktuálních cenách je celková hodnota všech připravovaných nových bytů v Praze téměř 1,5 bilionu korun. Státu by z nich na DPH připadlo více než 190 miliard korun. Další desítky miliard by získalo hlavní město formou nově zavedených příspěvků investorů na veřejnou infrastrukturu.

„Bytová výstavba bývá podceňovaná, její potenciální přínos pro ekonomiku je přitom ze všech segmentů stavebnictví největší. Pomalé povolování nejenže brzdí rozvoj celé země, ale stát přichází o miliardy na daních. Z nové výstavby totiž velmi profituje. Každý nový byt v Praze přináší státu jen na DPH v průměru 1,5 milionu korun. A dalších zhruba 250 tisíc korun navíc inkasuje Praha na ‚dobrovolných‘ příspěvcích od investorů,“ upozorňuje zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

REKLAMA


Zdroj : Analýza Central Group, data k 16. 11. 2022

Loni se v české metropoli povolilo rekordních více než 8 tisíc bytů v bytových domech. To bylo nejvíce od roku 2007. Letos za první tři čtvrtletí prošlo povolovacím procesem ale zatím jen zhruba 3300 bytů. Za celý rok by se tímto tempem letos povolilo jen kolem 4400 bytů. Pro zlepšení dostupnosti bydlení je ale v Praze potřeba ročně povolovat a stavět minimálně 10 tisíc bytů.

Ve srovnání s okolními metropolemi je tempo povolování v českém hlavním městě nejpomalejší. Ve Varšavě nebo Vídni se v přepočtu na 1000 obyvatel povoluje 2,5krát až 3krát bytů než v Praze.

Dostupnost bydlení se mírně zlepšila

Na chvostu je Praha ve srovnání s okolními velkými městy i v dostupnosti bydlení. Vyplývá to z aktuálního Indexu dostupnosti bydlení (CG-Index), který Central Group pravidelně zpracovává. Zatímco ještě před 5 lety stačilo na byt v novostavbě v Praze 12,7 ročních hrubých mezd, nyní by obyvatel Prahy na průměrný nový byt vydělával 16,4 roku, pokud by neměl žádné jiné výdaje.


Zdroj : Výpočet Central Group na základě údajů o průměrné mzdě (ISPV) a cenách bytů (Central Group, Trigema, Skanska)

REKLAMA

„Oproti minulému pololetí se dostupnost bydlení v metropoli mírně zlepšila. Tehdy byl ale CG-Index s počtem 17,3 ročních hrubých mezd na rekordu. Současných více než 16 let na nový byt v metropoli je tedy druhý nejhorší výsledek za celou dobu, co Index dostupnosti bydlení sledujeme,“ uvedl Kunovský. Změna trendu je způsobena rychlejším růstem mezd. Zatímco ceny nových bytů v Praze vzrostly pololetně o 3,3 %, mzdy o 8,9 %. U secondhandových bytů v Praze ceny na rozdíl od novostaveb klesají.

Klíčovým krokem pro řešení krize dostupnosti bydlení je prorozvojový a stabilní stavební zákon a jeho co nejrychlejší uvedení do praxe. Řešením je také rozšíření počtu veřejných nájemních bytů směnou nevyužívaných veřejných pozemků a brownfieldů za byty od soukromých developerů nebo úprava daní ve prospěch měst a obcí, kde se staví (Princip 10+5).


Zdroj : Výpočet Central Group na základě údajů o cenách a mzdách v jednotlivých městech

 

Index dostupnosti bydlení (CG-Index)

Ukazatel, kolik ročních průměrných hrubých mezd je třeba na koupi průměrného 70metrového bytu v Praze. Průměrná hrubá měsíční mzda v metropoli je 54.849 Kč, cena průměrného nového 70metrového bytu v Praze 10.792.677 Kč. Index pracuje s daty z Informačního systému o průměrném výdělku (ISPV) ministerstva práce a sociálních věcí a vychází z cen, které vyplývají ze společné analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska. Ukazuje daleko přesněji než jiné statistiky situaci vztaženou přímo k Praze, kde je příjmová i bytová situace zcela jiná než ve zbytku republiky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *