EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

0 komentářů

Co je to inflační koeficient u dani z nemovitých věcí

 

Konsolidační balíček platí od ledna letošního roku. V jeho rámci došlo k růstu daně z nemovitosti, která průměrně vzrostla téměř na dvojnásobek. Přibyla navíc povinnost platit daň z nemovitosti dle toho, jak je nemovitosti zapsaná v katastru. A řadě domácností mohla daň z nemovitosti citelně stoupnout. To ale není konec zvyšování daně z nemovitosti. Od letošního roku se totiž daň z nemovitosti bude upravovat tzv. inflačním koeficientem.

Loading



 

Co to je inflační koeficient

Inflační koeficient je další koeficient daně z nemovitosti (vedle místního a základního). Tento koeficient nebude upravován zákonem ani místním opatřením. Ale je navázán na vývoj inflace v ekonomice. Inflační koeficient se bude stanovovat jako podíl bazického úhrnného indexu spotřebitelských cen za domácnosti k měsíci květnu roku předcházejícímu zdaňovacímu období a základu 100, zaokrouhleno na jedno desetinné místo směrem dolů.

Pro zemědělské pozemky bude inflační koeficient vždy 1, protože u těchto daň z nemovitosti již zohledňuje inflaci. Pro ostatní nemovitosti se bude koeficient stanovovat vždy podle inflace za rok, přičemž referenčním měsícem je brán měsíc květen. Inflační koeficient bude vyhlašovat Ministerstvo financí do konce června. Výše inflačního koeficientu je určena podle indexu spotřebitelských cen domácností a zaokrouhluje se na jedno desetinné místo dolů. Inflační koeficient může být maximálně 20 %.

Pro rok 2024 je inflační koeficient 1

Úroveň spotřebitelských cen domácností v roce 2023 je bráno jako základna a odpovídá jí úroveň 100. Administrativně bylo staveno, že pro rok 2024 platí koeficient inflace 1. Inflace se tak zatím nepromítá do daně z nemovitosti pro letošní rok. Zvýšení daňových sazeb konsolidačním balíčkem už tuto inflaci reflektuje.

Pro příští rok se ovšem už bude stanovovat inflační koeficient dle vývoje spotřebitelských cen od května 2023. Meziroční inflace spotřebitelských cen od května 2023 do května 2024 by se ale už měla promítnou do daně z nemovitosti v roce 2025. Kolik bude činit inflační koeficient pro další rok bude Ministerstvo financí vyhlašovat do konce června 2024.

REKLAMA

Vyšší daň z nemovitosti neznamená nutnost podat daňové přiznání

Stále platí, že daň z nemovitosti je stanovována na základně daňového přiznání. To ale podáváte pouze jednou při nabytí nemovitosti. V dalších letech není nutné daňové přiznání podávat jen z toho důvodu, že se vám zvýší daň z nemovitosti. Vyšší daň bude už daňová správa spravovat sama a poplatníkovi daně jen přijde vyšší daňový výměr.

Od letošního roku také platí, že pokud máte zřízenou datovou schránku, že výměry pro daň z nemovitosti bude daňová správa rozesílat elektronicky. Daň pak můžete zaplatit převodem na účet daňové správy, složenkou nebo v hotovosti na pokladně finančního úřadu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Zvýšení daně z nemovitosti 2024

Zvýšení daně z nemovitosti v roce 2024

Pro rok 2024 byl přijat konsolidační balíček, který kromě jiných daní mění i výši daně z nemovitých věcí. Zvyšuje koeficient, navíc zavádí úpravu daně z nemovitosti podle inflace. Řada měst také plánuje měnit místní koeficienty a upravovat daň z nemovitosti místně. Jak se tedy tato daň zvýší v roce 2024?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2023

Jak správně formulovat inflační doložku v nájemní smlouvě?

Vysoké ceny nemovitostí a nedostupnost hypoték zvyšují zájem o nájemní bydlení a tržní nájemné roste. Pronajímatelé tak často hledají cesty, jak již sjednané nájemné jednostranně navýšit. Mají přitom pouze tři možnosti, které připadají v úvahu – na základě inflační doložky, souhlasu nájemce nebo rozhodnutím soudu.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 12. 2023

druhá splátka daně z nemovitosti

Nezapomeňte do konce listopadu zaplatit daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti je daň z majetku, která se platí zpravidla jednou ročně a to na současné daňové období. Daň se platí částečně dopředu, je splatná do konce května a platí se na celý daný rok. Přitom ale někteří poplatníci si můžou daň rozdělit do dvou splátek. Druhá splátka je pak splatná do 30. listopadu.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

24. 11. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *