EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 01. 2023

0 komentářů

Význam inflačních doložek v nájemních smlouvách zásadně roste, často jsou ale neplatné

 

S novým rokem často dochází k navyšování plnění ze smluv o inflaci. Zatímco ještě před rokem inflačním doložkám ve smlouvách nikdo moc pozornosti nevěnoval, obrovský růst inflace ukázal jejich význam. Typickým příkladem jsou nájemní smlouvy. Jak upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad, velice často jsou přitom inflační doložky neplatné, protože nejsou správně formulované.

Loading



 

„Pokud je formulace inflační doložky neurčitá, je doložka neplatná. S aktuální výší inflace tak může pronajímatel přijít o značné sumy a naruší se vztahy mezi nájemcem a pronajímatelem. Neurčitost přitom může být způsobena jen a pouze formulačními nepřesnostmi či chybami,“ říká advokát Pavel Strnad. „Pozor by si měli dát nejen pronajímatelé, ale i nájemci. Ti by si měli v případně platné inflační doložky zase ověřit použití správné výše inflačního indexu.“

Správná inflační doložka musí zahrnovat minimálně tyto tři body:

  1. datum zvýšení – například k 1. lednu nebo k výročí uzavření smlouvy,
  2. proces, jak k navýšení dochází – například na výzvu pronajímatele nebo automaticky,
  3. konkrétní inflační ukazatel, o který má být plnění navýšeno, protože ujednání o navýšení pouze o „inflaci“ je neurčité.

„Jako konkrétní inflační ukazatel je možné použít jeden z nejčastěji používaných indexů spotřebitelských cen zveřejňovaný Českým statistickým úřadem nebo Eurostat. Je však třeba dát pozor, pravidelně zveřejňovaných indexů je hned několik a mohou se snadno plést. Jejich jasná a srozumitelná volba je přitom pro platnost celé inflační doložky to nejzásadnější,“ říká advokát Pavel Strnad.

Jak vypadá neurčitá, a proto neplatná inflační doložka?

Výše nájmu zůstává pevná po dobu prvního roku trvání této Smlouvy. Po každém dalším roce si pronajímatel vyhrazuje právo na zvýšení nájemného v následujícím roce nebo na další nájemné období o částku, která odpovídá plné výši inflace oficiálně vyhlášené Českým statistickým úřadem nebo Českou národní bankou.

U této doložky není jasné, jaká konkrétní míra inflace má být použita – za jaké období, oproti jakému období, Český statistický úřad zveřejňuje několik různě stanovovaných indexů. „Taková doložka je tedy neurčitá, a tak i neplatná. Nájemné by nešlo v takovémto případě automaticky navýšit o inflaci,“ uzavírá advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *