EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Zájem o chaty a chalupy neopadá. Rekreační objekty lákají i investory

 

Lidé v posledních letech znovu objevili kouzlo chalupaření. Na síle tento koníček, který má u nás dlouholetou historii, nabral v době nucené karantény na jaře. Hlad po rekreačních objektech byl veliký. Zájem navíc stále přetrvává, a to jak mezi běžnými lidmi, kteří si chtějí jet na chatu odpočinout, tak i mezi investory.

Loading



 


Ačkoli některé firmy znovu nařídili svým zaměstnancům home office, tak mnozí nepracují z domova, ale z chalupy. Stejně jako na jaře, kdo má kam, tak raději odjíždí mimo město. „Na rozdíl od jara letošního roku očekávám zvýšený zájem o chalupy, tedy spíš o rekreační objekty, kde se v podstatě dá bydlet celoročně,“ uvádí Hana Němečková z realitního portálu Vitio.cz.

Na chalupu by chtěl jezdit každý

Jarním prodejům rekreačních objektů přála vidina lepšího počasí. Teď je situace opačná. Zima už je cítit ve vzduchu a do špatně zateplené chalupy nebo zahradního domku se už nikomu nechce. I přesto jsou tyto objekty zajímavou investicí.

Dobrou investici momentálně mohou představovat i chaty či chalupy v atraktivních venkovských oblastech. Propad cen nemovitostí sice nelze vyloučit, ale po odeznění koronavirové krize dojde ke zotavení a během několika let budou ceny realit výše než před úderem viru. Kdo tedy do nemovitostí investuje s investičním horizontem pěti a více let, ten zpravidla slušně vydělá,“ podotýká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Podle realitního portálu Vitio.cz poptávka po rekreačních objektech v září meziročně vzrostla o cca 28 procent, přičemž ceny ve srovnání s minulým rokem vzrostly zhruba o 18 procent. Nabídka chat a chalup momentálně nijak závratně neroste. Sezóna nákupu rekreačních nemovitostí se blíží ke konci a kdo chalupu prodat chtěl, ten už ji letos prodal. A rozhodně za slušnou cenu.
Zájemců o koupi je však stále dost, zvlášť se stále hrozícím lockdownem. „I kdybychom s dětmi měli jezdit na chalupu přes den a hrabat listí, je to pro nás velká přidaná hodnota. Sehnat teď ale cenově dostupnou chalupu je skoro nemožné, zvlášť kdybychom tam chtěli jezdit jen na otočku,“ svěřuje se čtyřicetiletá Petra z Prahy.

Zazimovávat se letos bude později

Kdo je novým vlastníkem rekreačního objektu, neměl by zapomínat na zazimování. Ačkoliv se letos pravděpodobně lidé budou snažit využít klidu chalupy až do posledního hezkého počasí, zazimovat se musí. Základem je vypuštění vody ze všech potrubí a její odčerpání. Nezapomeňte ani na bojler a toaletu. Zamrzlá voda může způsobit pěknou paseku.

REKLAMA

I když na chatu budou lidé jezdit častěji, než je na podzim a v zimě běžné, měli by nemovitost podrobit podrobnému zkoumání. Vyčistit okapy, vypustit vodu, zkontrolovat střechu, případně vypnout elektřinu a určitě zazimovat zahradní techniku, kterou nevyužijí, i když na chalupu jezdit budou,“ radí Kryštof Kubajko z VideoBydleni.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *