EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Monika Lukešová

29. 08. 2018

1 komentář

Chaty a chalupy prudce zdražují. Lidé je využívají jako levnější alternativu bydlení

 

Rostoucí ceny nemovitostí se dotkly i chat a chalup. Rekreační objekty jsou ve srovnání s minulým rokem dražší v průměru o dvacet procent. Údaje vyplývají ze statistiky společnosti CeMap.

Loading



 


Nejvíce zdražily chaty a chalupy na Vysočině a ve Zlínském kraji, kde se jejich cena oproti loňsku zvýšila téměř o 40 procent. V Libereckém kraji a Praze jsou ceny rekreačních stavení dokonce tak vysoké, že kupující zaplatí asi o třetinu víc než loni.
Poptávka je i tak stále velká. „U nemovitostí prázdninového charakteru zájem neopadá a je úplně jedno, v jaké ekonomické situaci se nacházíme,“ vysvětluje Martin Fojtík, provozní ředitel společnosti Fincentrum Reality.

Lidé si chaty pořizují místo bytů a domů

Roste počet zájemců, kteří se místo pořízení skoro nedostupného domu či bytu ve velkých městech poohlížejí po chatách a chalupách. „Lidé volí rekreační objekty jako alternativu několikanásobně dražších rodinných domů. Tento trend posiluje také fakt, že pokud se jedná o celoročně obyvatelnou nemovitost, je možné ji financovat i hypotečním úvěrem,“ vysvětlil pro MF DNES Petr Ondrák ze společnosti CeMap.
Hlavně mladší lidé kupují chaty v okolí Prahy, aby tak vyřešili své bydlení. Byty a domy v hlavním městě jsou pro ně finančně nedosažitelné, tak hledají další alternativy, jak vyřešit svou bytovou situaci.
Někteří lidé podle Martina Fojtíka řeší stěhováním na chalupu především svou horší ekonomickou situaci, kdy jim tento způsob bydlení může snížit náklady. „Často to platí u starších občanů. Navíc spousta mladších lidí kupuje chalupu s vidinou toho, že by se tam na stará kolena odstěhovali,“ tvrdí Fojtík.

Roste zájem i o pronájmy

Nemovitosti jsou tak drahé, že lidé často nemají ani dostatek peněz na to, aby chatu či chalupu vlastnily. Další možnost, jak si užít rekreační objekt, je dlouhodobý pronájem. Nejvíce v kurzu jsou chaty na horách a u vody, nejlépe v blízkosti velkých měst. Někteří na chatách i v létě bydlí a do města dojíždějí za prací.
Pozorujeme nárůst trendu celoročních pronájmů. Zatímco loni se jednalo o jednotky nabízených objektů měsíčně, dnes jich jsou v průběhu sezony desítky měsíčně. Obecně platí, že Češi jsou ochotní zaplatit si na celý rok místo, kde se budou věnovat svému koníčku. Jeden rok jedou třeba na Slapy, druhý pak tráví jinde,“ uvedl výkonný ředitel serveru Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Chata za 500 tisíc i za miliony

Stejně jako u nemovitostí určených přímo k bydlení záleží na lokalitě a stavu nemovitosti. Na realitních serverech seženete jak chaloupku, která volá po rekonstrukci a kde si leda opečete buřta a budete se těšit domů, nebo skoro vily, kde můžete bydlet v příjemném prostředí celý rok.
Od toho se samozřejmě odvíjejí ceny. Nejvyšší jsou v okolí Prahy, kde chat a chalup ani není moc. Běžnou chalupu i s pozemkem, kde se dá v létě i bydlet, seženete ve středních Čechách zhruba za 1,5 -2 miliony korun. Takže se nejedná o úplně levnou záležitost, ale oproti cenám stavebních pozemků a ostatních nemovitostí jde opravdu o levnější alternativu.
Chatky alespoň k drobné rekonstrukci seženete i za 300 tisíc korun a šikovný kutil z toho může udělat pohodové rekreační bydlení. Levnější variantou je již zmíněný pronájem, jenže o ten je takový zájem, že chaty a chalupy si musíte rezervovat i rok dopředu.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *