EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Veronika Hejná

14. 11. 2019

0 komentářů

Zákon o realitním zprostředkování míří do Senátu. Možná začne platit už příští rok

 

Zákon o realitním zprostředkování prošel třetím čtením u poslanců minulý týden. Přitom na konečnou podobu zákona o realitním zprostředkování, jehož věcný záměr vláda schválila už v roce 2016, s napětím vyčkávají realitní makléři i veřejnost. Minulý pátek návrh zákona schválila ve třetím čtení Poslanecká sněmovna, nyní míří do Senátu. Jaké změny čekají realitní trh?

Loading



 


Někteří poslanci prosazovali, aby byl návrh zákona jako celek zamítnut. Důvodem mělo být to, že regulace povede ke zdražení realitních služeb pro spotřebitele a snížení konkurence v realitních službách. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová na plénu Poslanecké sněmovny uvedla, že realitní zákon považuje za vyvážený kompromis mezi ochranou spotřebitele a kultivací podnikatelského prostředí. Pro zamítnutí návrhu hlasovalo 45 poslanců ze 151 přítomných. Návrh byl ve třetím čtení schválen většinou 88 poslanců a nyní zamíří do Senátu.

Realitní zprostředkování se stane živností vázanou

Vládní návrh zákona počítá s tím, že realitní zprostředkování bude zařazeno mezi živnosti vázané. Živností volnou zůstane jen nákup, prodej, správa a údržba nemovitostí. Napříště tedy bude muset podnikatel v oboru realitního zprostředkování živnostenskému úřadu prokázat zákonem požadovanou kvalifikaci.
Může tak učinit předložením dokladu o odborném vysokoškolském vzdělání anebo alternativně vyšším odborném či středoškolském vzdělání s tříletou praxí v oboru. Poslanci přijali pozměňovací návrh, dle kterého by v případě bakalářského vzdělání a roční praxe bylo možno kvalifikaci doplnit absolvováním mezinárodně uznávaného kurzu zaměřeného na nemovitosti.
Takovým mezinárodně uznávaným kurzem je například program MBA(RE) na Fakultě financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze. „Program MBA(RE) vhodně spojuje ekonomický, právní a technický pohled na nemovitostní trh v místním, regionálním a mezinárodním kontextu. V programu MBA(RE) učí přední odborníci trhu s nemovitostmi a je koncipován především pro současné a budoucí realitní zprostředkovatele, developery, bankéře a investory, což dokazuje i složení posluchačů v současném běhu,“ stojí v důvodové zprávě k pozměňovacímu návrhu.
Zákon počítá s šestiměsíční přechodnou dobou, během níž musí realitní zprostředkovatel naplnění předpokladů vázané živnosti úřadu doložit.
Také si přečtěte: Jaké jsou novinky na realitním trhu

Úschovy se povolují, ale s podmínkami

Ohledně problematiky úschov se poslanci přiklonili k návrhu, který úschovy realitním zprostředkovatelům umožňuje. Podle návrhu realitního zákona však bude muset realitní zprostředkovatel pro případ přijetí úschovy naplnit přísné podmínky.
Jednou z nich je výslovná žádost zájemce o realitní zprostředkování, která musí mít písemnou podobu ve formě samostatné listiny. Pro zajištění dostatečné kontroly bude možno složit finanční prostředky do realitní úschovy pouze bezhotovostně na samostatný účet, a to pro každou jednotlivou úschovu.
Původně bylo zvažováno zavedení centrální evidence realitních úschov na celostátní úrovni. Od této myšlenky poslanci nakonec upustili. Evidenci má vést realitní zprostředkovatel a dohled nad touto povinností bude příslušet obecním živnostenským úřadům. Návrh zakotvuje realitnímu zprostředkovateli notifikační povinnost, kdy při prvním přijetí realitní úschovy musí tuto skutečnost živnostenskému úřadu sám nahlásit.
„Advokátní komora, která provádí obdobný dozor nad úschovami advokátů, má jednodušší situaci, než budou mít živnostenské úřady. Ty by musely postupovat při pochybení makléře podle přestupkového zákona a případné odvolání pak řešit podle správního řádu,“ uvedla ministryně Klára Dostálová. Podle ní přísná regulace způsobí vyšší administrativní náklady, čímž klientovi realitní obchod ve finále zdraží.

Zákon reguluje i další oblasti, na prodej přes realitní servery však nepamatuje

Zákon také zakotvuje povinné pojištění odpovědnosti realitních zprostředkovatelů za újmu způsobenou klientům nebo povinně písemnou formu smlouvy o realitním zprostředkování včetně jejích zákonných náležitostí. Upravuje informační povinnost realitního zprostředkovatele, omezení výpovědní doby u smlouvy uzavřené na dobu neurčitou i splatnost realitní provize.
Prodeje nemovitostí napřímo realitním zákonem dotčeny nebudou. To se týká i prodejů přes realitní servery. „Zatímco trh realitních kanceláří a makléřů stagnuje, je na vzestupu takzvaný trh přímý, na kterém prostřednictvím inzertních portálů prodávají nebo pronajímají své nemovitosti přímo majitelé,“ uvedl Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

aml zákon realitní zprostředkování

Povinnosti realitních zprostředkovatelů podle AML zákona: Specifika u politicky exponovaných osob

Tzv. AML zákon, tj. zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti předepisuje povinným osobám specifické povinnosti. Jednou z kategorií povinných osob jsou realitní zprostředkovatelé. O tom, jaké povinnosti mají jsme si povídali s právníkem Ondřejem Najmanem z advokátní kanceláře ATREUM.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

08. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *