EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

31. 03. 2022

0 komentářů

Zdražování nemovitostí neustává. Existuje cesta ven?

 

Nemovitosti jsou cenově vysoko nad možnostmi běžných střadatelů. Odborníci uvádí, že u nemovitostí či pozemků lze jen stěží očekávat nějakou výraznější korekci cen. Poslední, která proběhla před 10 lety byla způsobena celosvětovou finančních krizí a pokles cen nemovitostí byl v rozmezí od 10 do 20 procent. Stále lukrativnější je proto nájemní bydlení či investice do nemovitostních fondů.

Loading



 

„V současnosti lze výše popisovaný propad cen čekat jen stěží. Důvodem je stále ještě přebytek peněz ve finančním systému a dlouhodobý nedostatek nemovitostí, který se nevyrovná ze dne na den. Pro pokles hovoří zdražení hypotéčních úvěrů, což je ale menší část poptávky, a možné nucené výprodeje kvůli zdražení energií a válce na Ukrajině,“ popisuje hlavní ekonom Partners Martin Mašát.

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus uvádí, že válka na Ukrajině bude pravděpodobně opět působit ve směru dalšího zdražování českých nemovitostí. „Stavební materiály budou zdražovat vlivem vysokých cen energií, pracovní síla ve stavebnictví utrpí odchodem části Ukrajinců do vlasti, a vidina vysoké inflace do nemovitostí nažene další velké množství kapitálu. Běžný Čech se tak při řešení své bytové situace bude muset čím dál častěji spokojit s nájmem,“ vysvětluje.

„Je otázka, co s českým trhem nemovitostí udělá nynější příval migrantů z Ukrajiny, nicméně jisté ochabnutí poptávky by mělo přijít s růstem hypotečních úrokových sazeb a s celkovým zhoršením sentimentu v ekonomice. Za účinný nástroj pokládám také zavedení výrazné progrese do daně z nemovitostí,“ podotýká ekonom České spořitelny (ČS) Michal Skořepa.

Investice do nemovitostních fondů

Dění na nemovitostním trhu sledují i investoři. Stále větší oblibu u nich mají nemovitostní fondy. Představují zajímavou alternativu k těm klasickým, které spravují finanční aktiva.

REKLAMA

Současná doba potvrzuje, že jsou nemovitostní fondy relativně odolné proti možným výkyvům trhu. Nabízejí navíc vyšší míru jistoty dlouhodobého výnosu. Podle odborníků existuje hned několik důvodů, proč tomu tak je. Developeři i realitní kanceláře hlásí zvýšený zájem o investice do nemovitostí. Jejich ceny, potažmo výše nájmů, navíc dokážou kopírovat inflační křivku. Ne všichni investoři ale mají dostatek finančních prostředků. Pokud už volnými penězi disponují, dělá jim problém vhodný výběr nemovitosti. Roli zde hraje i starost o následný pronájem.

Jak si stály retailové nemovitostní fondy v roce 2021?

Všechny retailové nemovitostní fondy měly loni kladné zhodnocení a svými výnosy se pohybovaly od 2 do 8 % p. a.

Na špici je s ročním výnosem 8,17 % p. a. CREDITAS Nemovitostní I, podfond SICAV. Jedná se o speciální fond nemovitostí, který investuje na realitním trhu. Cílí primárně na funkční nemovitosti, které jsou schopné generovat okamžitý hotovostní tok. Jde především o nemovitosti komerčního typu, jako jsou administrativní budovy, obchodní a multifunkční centra, skladové a logistické parky a průmyslové objekty. Možné je investovat jednorázově i pravidelně, bez vstupních a výstupních poplatků.

V závěsu za ním je fond z rodiny ZDR Investments Public Real Estate. Primárně se zaměřuje na retailové obchody v ČR a na Slovensku. Vloni se NAV vyšplhalo na 6,69 % p. a. Neúčtuje žádné výstupní poplatky.

Mezi další úspěšné patří Conseq realitní fond. Jedná se o druhý nejstarší nemovitostní fond v ČR dostupný pro širokou veřejnost, který zažil i propad cen realit v roce 2009. Kombinuje kancelářské, obchodní i výrobní prostory. Má CZK i EUR třídu. Patří k fondům s nejnižším úvěrovým zatížením.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *