EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Daniel Mareš

25. 11. 2020

0 komentářů

Zrušení superhrubé mzdy. Stát opět ohrožuje nájemníky a výši nájmů

 

Občanské sdružení majitelů domů v České republice (OSMD) varuje před negativními dopady které na pronajímatele vyplývají z plánovaného zrušení superhrubé mzdy. Pozměňovací návrh premiéra Andreje Babiše na novou výši daní z příjmu po zrušení superhrubé mzdy má podporu v rozpočtovém výboru díky hlasům poslanců ANO a SPD. Připomeňme, že v Babišově návrhu se uvádí, aby zaměstnanci platili daň z příjmu ve výši 15 procent. Pro výdělky nad přibližně 137 tisíc měsíčně má zároveň platit sazba 23 procent.

Loading



 


Podle OSMD zavedení dvoupásmové daňové sazby se základní sazbou 15 procent a progresivní sazbou 23 procent povede k čistému navýšení daňové zátěže pronajímatelů. A to až o 40 procent. Žádná jiná skupina poplatníků nebude postižena víc, a především bez jakékoliv kompenzace. Ve vyjádření OSMD se dočteme, že je zjevné, že takto razantní zvýšení daňové zátěže nutně povede k poklesu investic do bytových domů. Vyvolá to také další tlak na růst nájemného z bytů. V obojím případě to může mít negativní dopady na nájemníky.

Majitelé nemovitostí zvyšovat nájmy nechtějí

Drtivá většina pronajímatelů, členů OSMD, každoročně reinvestuje podstatnou část výnosu z nájemného do obnovy svých nemovitostí. Navrhované změny, společně s růstem daně z nemovitosti, neustále se zpřísňujícími technickými normami a v neposlední řadě i inflačním vývojem cen stavebních prací a materiálů nutně vyvolá tlak na valorizaci i na příjmové straně. Tedy nájemného z bytů.

„OSMD reprezentuje majitele nemovitostí, kteří mají korektní vztahy se svými nájemníky. O tom vypovídá i to, jak se naši členové během první vlny koronavirové krize zvládli domluvit se svými nájemníky. Majitelé nemovitostí jsou poslední, kdo by chtěl v této krizové době zvyšovat nájmy. Bohužel stát nám situaci velmi ztěžuje,“ říká předseda sdružení Milan Krček a dodává, že s ohledem na výše uvedené podporuje opoziční návrh na zachování jednotné sazby ve výši 15 procent pro všechny.

Sektor veřejných institucí může přijít o 88 miliard korun

Zastánkyní toho, aby se se superhrubou mzdou nedělalo vůbec, nic je i předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Takováto významná úprava zdanění příjmů fyzických osob by podle ní měla značné dopady na příjmovou stranu veřejných rozpočtů a míru progresivity českého daňového systému. Odhady fiskálních a distribučních dopadů navrhované změny přináší nová informační studie Úřadu Národní rozpočtové rad.
Podle ní by sektor veřejných institucí v takovém případě v příštím roce přišel na příjmech z této daně až o 88 miliard korun. Na státní rozpočet by připadaly zhruba dvě třetiny této částky. Zbylý výpadek by šel na vrub rozpočtům obcí a krajů.

„Pokud by nedošlo ke kompenzaci zvýšením jiných daní, nebo redukcí výdajů, znamenalo by to od roku 2021 (po započtení očekávaného dodatečného výnosu DPH a selektivních spotřebních daní) zhoršení strukturálního salda hospodaření veřejných rozpočtů o cca 1,3 % HDP,“ dočteme se ve studii.

REKLAMA

Daňový balíček byl schválen minulý týden

Kromě fiskálních dopadů však materiál upozorňuje také na redistribuční důsledky navrhované změny v podobě snížení progresivity daně z příjmů a nárůstu nerovnosti čistých disponibilních příjmů. „Regresivita by se projevila i v rozložení daňové úspory mezi jednotlivé domácnosti. V případě domácností s nízkými příjmy by se průměrná měsíční daňová úspora pohybovala kolem 180 Kč, zatímco u 10 % domácností s nejvyššími příjmy by to bylo 5 600 korun. Také pokles průměrné daňové sazby by byl u domácností s vyššími příjmy vyšší než u domácností s nízkými příjmy,“ konstatují na základě simulací autoři studie.
Podobný návrh podal i vicepremiér Hamáček. Připomeňme, že návrh na zrušení superhrubé mzdy předložil Babiš formou poslaneckého pozměňovacího návrhu k daňovému balíčku pro příští rok. Poslanci ho schválili minulý týden, také spolu se zvýšením daňové slevy na poplatníka. Návrh byl nyní podstoupen k hlasování do Senátu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *