EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Zvýšení časového testu při prodeji nemovitosti

 

Od 1. ledna 2021 platí plno daňových novinek. Například novela zákona o daních z příjmů: ta přinesla novinky do výpočtu čisté mzdy, zrušila superhrubou mzdu zaměstnanců a zvýšila základní daňovou slevu na poplatníka. Od ledna se ale také změnily podmínky pro využití daňového odpočtu úroků z úvěrů na spoření a zvýšil se časový test pro osvobození od daně z příjmu při prodeji nemovitosti. Za jakých podmínek tyto změny platí.

Loading



 


Osvobození od daně z příjmu při prodeji nemovitosti je možné v těchto případech:

Změny při osvobození od daně z příjmu při prodeji 2021

Pro osvobození od daně z příjmu při prodeji je nutné buď kupovat novou nemovitost pro vlastní bydlení. Nebo musíte splnit jeden z časových testů. V nemovitosti musíte mít dvouleté bydliště, nebo 10 let vlastnit nemovitost. Přitom časový test vlastnictví nemovitosti byl dříve stanoven pouze na 5leté období.

  • Pro nemovitosti pořízené před 1. lednem 2021 tak platí pro osvobození od daně pouze 5leté vlastnictví nemovitosti.
  • Pro nemovitosti nakoupené po 1. lednu 2021 platí pro osvobození od daně při prodeji 10leté vlastnictví nemovitosti.

Nová delší doba vlastnictví pro osvobození od daně tak platí pouze pro nově nabyté nemovitosti. Automaticky se nevztahuje na všechny nemovitosti. Dvouletý časový test bydliště v nemovitosti dále platí a nemění se. Nemění se ani osvobození při využití peněz pro zajištění vlastní bytové potřeby. V takovém případě stále platí osvobození od daně.
Tato daňová úprava by měla zamezit především spekulativním nákupům nemovitostí, proto se také časové období pro osvobození od daně z příjmu prodlužuje na dvojnásobek. Je ovšem otázkou, jestli toto zamezí právě spekulativním a investičním nákupům nemovitostí. Nebo jestli tato úprava více nepostihne ty sociální skupiny, které si koupily nemovitost pro vlastní bydlení a později ji z jakýchkoliv osobních důvodů musí prodat.

Osvobození od daně při prodeji družstevního bytu

Pro prodej družstevního bytu a osvobození od daně platí stejné podmínky jako pro ostatní nemovitosti. Při převodu družstevního podílu na nového vlastníka jste osvobozeni od platby daně z příjmu, pokud jste v nemovitosti měli pobyt déle než 2 roky. Nebo pokud získané peníze použijete pro nákup nové nemovitosti pro vlastní bytovou potřebu.
Jak je to ale s prodloužením časového testu vlastnictví nemovitosti? V případě družstevního bytu se lhůta neprodlužuje na 10 let, stačí splnit pětiletý časový test. Prodejem družstevního bytu totiž neprodáváte nemovitost, ale pouze podíl v družstvu, jde o úplatný převod členských práv a povinností. Pro takový převod a pro osvobození od daně z příjmu z tohoto převodu stále platí 5leté vlastnictví.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *