19. 06. 2020

3D prohlídka bytu za 20 minut a pár stovek. Bezrealitky se opět o krok přiblížily plné digitalizaci nájemního procesu

Nájemní bydlení shání nejvíce lidí za posledních pět let. Situace dokonce překonala loňské jaro, kdy se lidé hrnuli do nájmů kvůli zpřísnění pravidel pro udělování hypoték. Majitelé domů a bytů jsou tak opět vystaveni vysoké poptávce a rychlost, s jakou je možné uzavřít s novým nájemcem dohodu, se opět počítá na jednotky dnů. Bezrealitky proto představily inovovaný produkt virtuální prohlídky bytu, který je jedním z dalších důležitých kroků vedoucích k plné digitalizaci nájemního procesu. Konkurovat chtějí hlavně rychlostí a cenou.

Doba nejistoty přeje nájmům. Počet lidí, kteří hledají nájemní bydlení, stoupl na portálu Bezrealitky.cz meziročně asi o 10 %. Jen v červnu se zde každých deset minut pronajme jeden byt. Počet reakcí na jeden inzerát stoupl v průměru na tři desítky, průměrná doba stažení inzerátu se pohybuje na 10 dnech.
Bezrealitky proto představily další z opatření, která mají majitelům i zájemcům o bydlení co nejvíce zjednodušit vzájemnou domluvu a zajistit, že se spolu spojí pouze ti nejvhodnější v duchu konceptu „S garancí, že to klapne“. Novinka v podobě inovovaných virtuálních prohlídek dokáže zvýšit až trojnásobně relevanci zájemců a majitelům zároveň ušetří čas při prezentaci jejich bytu.
„Počítali jsme, kolik času majiteli zabere příprava podkladů k inzerovanému bytu. Časově i finančně nejnáročnější částí celého procesu jsou paradoxně kvalitní fotografie. Pokud majitel chce, aby měly výpovědní hodnotu a dobře popsaly prostor, musí si dát opravdu záležet,“ zmiňuje Hendrik Meyer. „Z interních průzkumů zároveň víme, že právě fotky bývají často považovány za matoucí nebo klamavé a skutečný prostor zkreslují. Proto jsme se rozhodli inovovat naše virtuální prohlídky a trhu nabídnout nový jedinečný produkt.“

Virtuální prohlídka nemá plně nahradit osobní návštěvu místa. Pomůže však z vytipovaných bytů vybrat ty, kterým se vyplatí věnovat čas. Podle informací Bezrealitky při hledání bydlení lidé prochází průměrně 36 inzerátů, souběžně komunikují zhruba s 12 majiteli a jen o něco méně bytů navštíví osobně. Kvůli každé zbytečné prohlídce přitom zájemce obětuje zhruba 75 minut.
Služba chce nově konkurovat především rychlostí a cenou. V Praze, kde je pilotně spuštěná, je možné zprocesovat 3D focení ještě v den objednávky. Cena začíná na 600 korunách, u největších bytů pak vyjde zhruba na 1400 korun. Objednat ji je možné v online centru služeb Bezrealitky, zpracování pořízených snímků proběhne v řádech hodin.„Naším cílem je díky automatizaci a práci s relevantními daty plně digitalizovat nájemní proces tak, aby bylo možné kompletně připravit a pronajmout byt do jediného týdne. V minulosti jsme se k tomuto cíli přiblížili například automatickým generováním nájemních smluv nebo možností přímé domluvy mezi majitelem a zájemcem přes chat na webu nebo v naší mobilní aplikaci,“ zakončuje Meyer.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu