01. 11. 2019

Aktuální průzkum: Jak jsou Češi spokojeni se svým bydlením?

Generaci Z nejčastěji nevyhovuje lokalita, mileniálům a lidem ve zralém a středním věku jsou jejich byty malé, seniory ruší okolní hluk.

Společnost Wirtuuu ve spolupráci s agenturou Rondo Data provedla průzkum na téma, jak bydlí Češi a co jednotlivým generacím nejméně vyhovuje. Z průzkumu, který proběhl ve všech krajích ČR, vyplynulo, že každá generace řeší v rámci svého bydlení jiné starosti. Překvapivě nejspokojenější jsou se svým domovem zástupci generace Z a senioři, nejvíce nespokojení jsou mileniálové, tj. lidé ve věku od 23 do 38 let.
Generaci Z trápí nejvíce lokalita
„Z průzkumu vyplynulo, že zástupci generace Z (lidé do 23 let) bydlí nejčastěji v rodinných domcích, kde jsou víceméně spokojeni. Jediné, s čím se většina z nich potýká, je nevyhovující lokalita (20 %), zhoršující se dopravní situace v okolí bydlení (17,5 %) a nemoderní či nepraktické vybavení (16 %). Často to samozřejmě souvisí s tím, že většina této generace ještě bydlí s rodiči,“ komentuje výsledky průzkumu Jiří Bonk z Wirtuuu.
Mileniálové nejčastěji řeší nedostatečnou velikost bytu
Generaci ve věku od 23 do 38 let nejčastěji trápí nevyhovující velikost bytu (22,6 %), dále pak zhoršující se dopravní situace v okolí bydlení (14,8 %), nemoderní a nepraktické vybavení bytu či domu (14 %) a nevyhovující lokalita (13 %).
Lidé zralého a středního věku řeší totéž, vadí jim i zhoršená doprava v okolí a hluční sousedé
Podobný žebříček nespokojenosti vyšel z průzkumu také u respondentů ve věku do 39 do 60 let. 21 % není spokojeno s velikostí bytu, 17,8 % se zhoršující se dopravní situací v okolí, 15 % pak vadí nemoderní a nepraktické vybavení. Na čtvrtém místě u této skupiny neskončila nespokojenost s lokalitou, ale hluční či nepříjemní sousedé (12 %).
Senioři se potýkají nejvíce s hlukem a rušností okolí
I generace v seniorském věku má své specifické problémy s bydlením. „Téměř 70 % seniorů žije v bytech. Nejvíce je trápí hluk v bezprostředním okolí domu nebo od sousedů (40 %). Třetina se pak potýká se zhoršující dopravní situací. Jinak jsou senioři se svými domovy spokojeni,“ uzavírá komentář k průzkumu Jiří Bonk.
Nejčastěji lidem vadí velikost domácnosti a malá kuchyň
Průzkum se také zaměřil na otázky spokojenosti s velikostí domácnosti. Celkově malý byt či dům nejvíce vadí mileniálům (20,8 %), následně generaci 39–60 let (14,7%), generaci Z (13,3 %), nejméně pak seniorům (1,9 %). Respondentům ze všech kategorií pak nejvíce vadí malá kuchyň. S malou ložnicí má největší problém generace Z.
Průzkum na vzorku 1233 respondentů realizovala společnost Rondo Data, která se zaměřuje na průzkumy veřejného mínění a výzkumy trhu.
Tisková zpráva Wirtuuu