16. 04. 2013

Annonce: nabídka nemovitostí vzrostla o polovinu, právě teď je nejlepší čas koupit

Doslova cenová válka bank v průběhu března stlačila úrokové sazby hypoték na další historická minima. Výjimkou nejsou „akční“ úročení hypotečních úvěrů ve výši okolo 2,5 %, což je historické minimum. Průměrné ceny bytů se ve stejném měsíci oproti únoru snížily až o 3 % (p. b.).

Od příštího roku vyjde koupě nemovitosti dráze

Pořízení nemovitosti právě teď nahrává i další skutečnost. Od příštího roku se mění legislativa a povinnost zaplatit daň z převodu nemovitostí přejde na kupujícího. A nově uzákoněná 4% daň už může koupi domu či bytu slušně prodražit. U bytu za 2 miliony zaplatíte státu 80 000 korun, které dosud můžete použít třeba na vybavení domácnosti,“ vysvětluje expert na reality serveru Annonce.cz Petr Langer.

Ačkoli je pro prodávající s ohledem na změnu v placení daně z převodu nemovitosti výhodnější počkat na příští rok, nabídka v prodeji bytů a domů roste.

Trh s nemovitostmi ožil

Od počátku roku registrujeme zřetelný nárůst v nabídce prodeje nemovitostí. Nejvíce se zvýšila u bytů okolo 1 milionu, a to až o 55 %. Inzerce prodeje domů v kategoriích do 2 a do 5 milionů pak za první čtvrtletí vzrostly v průměru o 45 %,“ doplňuje expert na reality Annonce Petr Langer. A vysvětluje také proč: „V době kdy cena nemovitostí jde dolů nebo v lepším případě stagnuje a nabídka stále převyšuje poptávku, nemá smysl s prodejem otálet. Opětovný růst cen lze očekávat až v horizontu pěti a více let, nyní ceny spíše stále racionalizují na úroveň cen z roku 2006. Vedle toho to ovlivňuje také zvýšený počet domácností neschopných splácet své finanční závazky.“

V březnu také jako již každoročně touto dobou znatelně narostla i poptávka po koupi bytu či domu. Průměrně se zvýšila o 30 %. V kategorii bytů do 1 milionu se však zvýšila více než dvojnásobně. Nabídka realit celkově podle údajů Annonce převyšuje poptávku přibližně čtyřnásobně.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek