13. 05. 2020

Banky nyní zájemce o hypotéky mnohem více prověřují. Jak současná krize kolem koronaviru zamávala s hypotečním trhem?

Současná situace ohledně koronaviru se pomalu začíná zlepšovat. Pracovní i běžný život se opět otevírá. Mnoho věci se ale pochopitelně mění a jednou z nich je i hypoteční trh. Na aktuální situaci se podíváme s Veronikou Hegrovou, obchodní ředitelkou online sjednavače hypoték hyponamiru.cz.

Je výraznější zájem o rodinné domy
Co se týká obecné situace na hypotečním trhu, která je nyní kolem koronaviru tak se zmrazily hlavně pronájmy krátkodobějšího typu. Dlouhodobé pronájmy se rovněž ochladily, ale ty zase rozběhnou, jakmile se ekonomika uvolní. Bydlení je základní životní potřeba, proto nezůstane na bodu mrazu dlouho. Problém byl v posledních týdnech spíše v tom, že se zastavily hlavně prohlídky nemovitostí zajišťované realitními kanceláři. Spousta pronajímatelů má byty zakoupené na hypotéku, nemůžou si tedy dovolit nechat byty prázdné. Vždy hrála a vždy bude hrát roli i dostupnost hypoték, aktuálně i banky selektují, komu hypotéku dají a komu ne, to sehrává roli v zájmu o nájemní bydlení. Aktuálně lze zároveň pozorovat jeden zajímavý trend, a to je ještě výraznější zájem o rodinné domy. Lidé uzavření v době karantény a nouzového stavu v bytech si více než předtím uvědomili výhody rodinného domu a zahrady, proto vzrůstá zájem o tento typ nemovitostí.

Jak se současná situace odrazila na podmínkách pro získání hypotéky?
Banky nyní zájemce o hypotéky mnohem více prověřují. Zkoumá se typ příjmu, zkoumá se, zda si klient udrží práci i do budoucna. Sám klient předkládá bance čestné prohlášení, jak se jeho osobně dotkla koronavirová situace s vysvětlením jeho dalších možných finančních možností. Pod drobnohledem jsou i firmy, kde jsou klienti zaměstnání, banka zkoumá, zda bude muset firma propouštět. Aktuálně existují seznamy profesí, kterým banky nyní hypotéku neschválí nebo je podrobí ještě podrobnějšímu přezkoumání. Jedná se o nejpostiženější sektory (cestovní ruch, pohostinství, gastronomie, klienti pracující v zahraničí, část podnikatelů apod.),“ říká Veronika Hegrová z hyponamiru.cz Obecně se dá říci, že aktuální posuzování je přísnější a velmi individuální.
Je vůbec vhodná doba na žádost o hypotéku?
Vhodná doba na hypotéku je doba, která je vhodná pro klienta. Pokud najde dům nebo byt, který mu vyhovuje, těžko odloží řešení za půl roku, protože ho předběhne někdo jiný. Pokud se někomu blíží termín refinancování, rovněž vyčkávat nemůže, buď si porovná nové možnosti, nebo musí přijmout ne vždy výhodné podmínky nabízené jeho stávající bankou. Úrokové sazby jsou nyní u spodnější hranice, a to kolem 2 %, což je sazba daleko lepší, než je dlouhodobý úrokový průměr. Pokud měl klient možnost pracovat během nouzového stavu a karantény z domu a udržel si příjmy, hypotéka by pro něj měla být i přes přísnější kontroly bank dostupná.
Snižování úrokových sazeb není pravděpodobné
Nyní je ještě brzy odhadovat, jak se situace vyvine, protože banky ještě neuzavřely příjem žádostí o odklad splátek, a ještě několik týdnů neuzavřou. „Toto musí počítat mezi „ztrátu“, protože klient jim úroky navíc i samotné splátky často zaplatí až na úplném konci hypotéky nebo spolu s žádostí o refinancování k jiné bance. V následujících týdnech tedy není pravděpodobné snižování úrokových sazeb, zvlášť s ohledem na to, že nyní jsou zejména noví klienti pro banky rizikovější,“ uzavírá Veronika Hegrová z hyponamiru.cz

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek