24. 07. 2012

GOLEM FINANCE

Banky v prvním pololetí poskytnuly hypotéky za 60 miliard

Hypotéky

V letošním červnu banky sjednaly hypotéky za 11,6 miliardy korun, přičemž  průměrná částka úvěru činila 1 647 386 Kč.  V součtu za celé první pololetí potom částka sjednaných hypoték dosahuje bezmála 60 miliard Kč, což je o necelé 4 miliardy resp. 7 procent více, než ve stejném období loňského roku, a o 57 % více než v roce 2010! Historicky se potom jedná o třetí nejlepší výsledek. Více hypoték banky sjednaly pouze v letech 2007 (75,7 mld. Kč) a 2008 (61 mld. Kč).

Náš květnový odhad pro letošní rok neměníme a očekáváme, že objem poskytnutých hypoték se bude pohybovat zhruba na podobné úrovni jako v loňském roce.

Příčiny meziročního růstu zůstávají již několik měsíců více méně stejné. Na jedné straně jsou to nízké úrokové sazby, velice dobrá dostupnost hypoték a bydlení vůbec (stabilní ceny nemovitostí), ale na druhé straně je nutné zmínit, že růst do jisté míry táhne refinancování stávajících hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Podíl refinancování podle našich kvalifikovaných odhadů nyní může tvořit 25 – 30 % vykazovaných „nových“ obchodů. Bohužel banky přesná čísla  Ministerstvu pro místní rozvoj ČR, ani serveru hypoindex.cz neposkytují.

Úvěry ze stavebního spoření

REKLAMA

Stavební spořitelny v uplynulém měsíci svým klientům poskytly úvěry v celkovém objemu 4,2 miliardy korun. Největší díl z této částky si podle statistik ministerstva financí opět připsala Českomoravská stavební spořitelna (2,42 mld. Kč) následovaná RSTS (0,72 mld. Kč), SSČS (0,50 mld. Kč, Modrou pyramidou (0,40 mld. Kč) a Wüstenrot stavební spořitelnou (0,13 mld. Kč). V součtu stavební spořitelny za první pololetí svým klientům půjčily 22,1 mld. Kč, tedy na desetinu stejně jako v loňském první pololetí.

Začátkem roku jsme očekávali mírné oživení, to se však zatím nekoná a stavební spořitelny dál hledají způsob, jak v době nízkých úrokových sazeb hypoték upoutat pozornost klientů a navýšit objemy poskytovaných úvěrů.

Trh financování bydlení

Od začátku roku hypoteční banky a stavební spořitelny svým klientů na účely bydlení půjčily bezmála 82 miliard korun. Trh si tedy i nadále drží zhruba 4miliardový meziroční náskok, který se však každým měsícem ztenčuje. V součtu za celý rok očekáváme, že stavební spořitelny zopakují loňský výsledek na úrovni necelých padesáti miliard Kč.  Stejně tak to vidíme i v případě hypoték, jejichž objem za rok 2012 by měl přesáhnout  hranici 120 mld. Kč a za velmi příznivé situace v druhém pololetí by se mohly vyšvihnout až na 128 mld. Kč. Nicméně je nutné zdůraznit, že naše odhady v sobě zahrnují i produkci bank, které Hypoindexu ani MMR data o své produkci neposkytují (mBank, Oberbank, LBBW Bank, Equa Bank).

REKLAMA

Úrokové sazby

Průměrné úrokové sazby skutečně poskytnutých hypoték v červnu klesly o 7 setin procentního bodu na 3,61 %. Zatímco průměrné nabídkové úrokové sazby klesají již pátý měsíc v řadě, v reálných sazbách se tato změna trendu promítla až s dvouměsíčním zpožděním, které vyplývá z prodlevy, mezi podáním žádosti a podpisem resp. začátkem čerpání úvěru.

Vzájemnou vazbu mezi nabídkovými (GOFI) a realizovanými sazbami hypoték (HYPOINDEX) ilustruje následující graf, z kterého je zřejmé, že pokles reálných sazeb v řádu setin procentního bodu bude s velkou pravděpodobností následovat i v nadcházejícím měsíci.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu