07. 02. 2022

Během pandemie poklesla v Praze poptávka po spolubydlení o 46 procent, trh se vrací do normálu jen zvolna

Pandemie COVID-19 změnila trend takzvaného spolubydlení. To je dominantní především ve velkých městech jako je Praha a Brno a typické zejména pro studenty vysokých škol. Výchylky na trhu v uplynulých letech korespondují s vývojem pandemie a uzavíráním vysokých škol, zejména na konci roku 2020. Přestože se trh pomalu oživuje, poptávka před zahájením školního roku 2021/2022 byla zhruba jenom na 50 % poptávky z konce léta 2019. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce stará soukromým majitelům o více než 1 600 nemovitostí v hodnotě přesahující 8 miliard korun. Inzertní portál UlovDomov.cz sleduje vývoj segmentu spolubydlení již 7 let.

Odborníci ze společnosti UlovDomov.cz za poslední tři roky zaznamenali dvakrát více nabídek spolubydlení v Praze než v Brně, obě města dohromady však tvoří přes tři čtvrtiny českého trhu v segmentu spolubydlení. První významnější nárůst zájmu o tento typ pronájmu od nástupu koronakrize evidují data UlovDomov.cz až loni na podzim, což se typicky váže na návrat studentů do velkých měst a prezenční výuku na českých univerzitách. „Když porovnáme období před a po nástupu korony, tak jen v Praze poklesla poptávka po spolubydlení o 46 procent. Je možné, že s nástupem pandemie si část lidí nastavila přísná pravidla pro kontakt s okolím, takže od tohoto způsobu bydlení postupně ustupovala. Navíc studium dlouho probíhalo jen na dálku, takže i potřeba bydlet v místě univerzity ustoupila do pozadí,“ vysvětluje Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz. „V uplynulých dvou letech jsme zároveň byli svědky mírného zlevnění pronájmů, takže je pravděpodobné, že se zvedlo i procento studentů, kteří si finančně mohli dovolit bydlet sami,“ dodává Hrbatý.

Od nástupu pandemie platí, že 86 % sledované poptávky spolubydlení se stále váže na Prahu a Brno. V případě nabídky jde o 74 %, v poslední době tedy Praha a Brno poptává více spolubydlení než je na trhu nabízeno. „Můžeme se domnívat, že spolubydlení nevyhledávají jen studenti, ale i další skupiny lidí. Například ti, kteří do města dojíždí za prací, chtějí na bydlení ušetřit a nevadí jim společnost v bytě, případně ji vyloženě preferují,“ uvažuje Michal Hrbatý.

Pro řadu studentů je spolubydlení alternativou ke kolejím. „V probíhajícím školním roce byl o koleje z logických důvodů opět mnohem vyšší zájem než o rok dříve. Souvisí to s tím, že jsme dlouho dopředu avizovali prezenční výuku, kterou se nám zatím podařilo udržet po celý školní rok,“ uvedl tiskový mluvčí Mendelovy univerzity v Brně, Filip Vrána.

Zájem o spolubydlení podle expertů sice znovu zvolna ožívá, na hodnotách před pandemií ale ještě zdaleka není. „Je potřeba vzít v potaz, že dynamiku nájemního trhu ovlivňuje i určitý smluvní cyklus. Většina nájmů tak má podmínky prakticky fixovanéna rok, někdy i déle,“ říká Michal Hrbatý z UlovDomov.cz. Pokud si tedy například část studentů sjednala pronájem bez spolubydlících za dobrou cenu začátkem či během roku 2021, pravděpodobně v tomto režimu budou pokračovat minimálně po dobu trvání smlouvy.

Poznámka pro editory:

UlovDomov.cz provozuje největší český inzertní portál zaměřený na pronájmy a nástroj Prověření rizikovosti osob. UlovDomov.cz je členem skupiny Miton vedle projektů jako Slevomat, Rohlík.cz, Bonami či Twisto. Firma má pobočky v Brně, Praze, Plzni či Olomouci a provozuje prémiovou službu Ideální nájemce, která majitelům nemovitostí zajišťuje veškerý servis spojený s pronájmem jejich bytů, včetně převzetí rizik.

UlovDomov.cz má k dispozici mediány cen nájmů u jednotlivých dispozic pro Brno i Prahu, a to včetně jednotlivých městských částí. Může poskytnout meziroční, mezikvartální i meziměsíční srovnání. Odborníci z firmy dokážou okomentovat jak právní, tak daňové aspekty nájemního bydlení a vyjádřit se k trendům na realitním trhu. V neposlední řadě pak rádi poradí ohledně pojištění domácnosti či investice formou koupě bytu a jeho následného pronajímání.