22. 01. 2024

Bytový trh čeká oživení. Prodeje bytů s koncem 2023 rostly

Společnost Neocity očekává v roce 2024 oživení bytové výstavby a zvýšení poptávky po nových bytech. Zásadní je rozhýbání hypotečního trhu a zlepšení dostupnosti financování.  Snížení úrokových sazeb na hranici kolem 4 %  je klíčovým faktorem k motivaci investorů, kteří svůj nákup odkládají a čekají na lepší podmínky financování.

„I nadále platí, že tím hlavním impulsem pro trh bude až pokles úrokových sazeb. Ty se stanou motivátorem pro investory, kteří vyčkávají na lepší podmínky financování nemovitostí. Snížení úrokových sazeb na hranici kolem 4 %  je klíčovým faktorem, nicméně už snížení pod 5 % bude vnímáno investory jako pozitivní zpráva,“ říká Oded Ber, CEO společnosti Neocity.

Společnost Neocity vyhlíží s rokem 2024 oživení bytové výstavby. Již nyní vnímá první pozitivní signály z trhu a podle vlastních dat může konstatovat, že za poslední dva kvartály roku 2023 stouply prodeje o 40 % oproti prvním dvoum kvartálům roku 2023.

Pozitivně také vnímá dlouho očekávaný krok ČNB z prosince 2023, kdy poprvé po několika měsících snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Jedná se o první krok vedoucí k rozjezdu prodejů a opětovné zvýšení poptávky investorů o nové byty.

Během letošního roku Neocity očekává v souvislosti se sníženým 12% DPH mírný pokles cen nových bytů. Avšak trh s novými byty se začíná dostávat zpět do rovnováhy, tedy ceny bytů se podle společnosti nebudou nijak zásadně proměňovat. „Aktuálně vnímáme nárůst prodejů a stabilizaci poptávky. Navíc s očekávaným snižováním úrokových sazeb v následujících měsících počítáme s chutí lidí investovat do nových bytů, proto spíše výhledově predikujeme opětovné navýšení cen. Aktuální situace proto generuje zajímavé příležitosti k investicím,” dodává Oded Ber za Neocity.

Neocity v letošním roce uvede na trh dva nové rezidenční projekty. Dohromady tak nabídne přes 200 nových bytů. „Na rok 2024 investorům nabídneme dva projekty, které jsou zásadně rozdílné svým charakterem. Aktuálně máme spuštěný předprodej bytů v srdci pražské Vinoře, který je charakteristický svou rozlehlostí a velkorysými dispozicemi. Jedná se projekt vhodný pro investory, kteří hledají domov na klidném místě, ale s dostupností metropole. Naším druhým projektem je Prosek, který je si vlastní pro své investiční výhody a je vhodný spíše pro investory uvažující o nákupu prvního bytu,” přibližuje novinky Oded Ber.

Veni Vidi Vinoř

Rezidenční projekt střední velikosti v lokalitě pražské Vinoře, kde bude k dispozici 134 bytových jednotek na pozemku o rozloze 30 000 m². Budovy mají maximálně čtyři podlaží s velkorysými dispozicemi. Společnost Neocity přemýšlela tak, aby projekt respektoval klid Vinoře, a to jak architekturou, tak hustotou zastavění, která je vzhledem k rozloze pozemku minimální. Projekt navíc propojuje historii a současnost. Tato myšlenka vznikla částečně kvůli dvěma památkově chráněným budovám na pozemku. Historie poplužního dvora s jeho specifickou architekturou, která umožňuje vznik nádvoří, určila směr, kterým jsme se při projektování ubírali s architektonickým studiem Quarta Architektura.

Projekt na Proseku

V nadcházejícím roce společnost uvede do prodeje také projekt na Proseku. Zde převažují dispozice 1kk a 2kk, které je jsou vhodné na investici nebo pro investory uvažující o nákupu prvního bytu. Projekt je navržen v energetické třídě A, tedy pasivní, čemuž pomáhají trojskla a solární panely na střeše domu.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.6 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu