07. 01. 2020

CBRE: Závěr roku byl na poli investic do komerčních realit rušný a potvrdil jak dominanci Prahy, tak českých investorů

Praha, 7. ledna 2020 – Objem investic do komerčních realit v Praze se loni přiblížil k 80 % všech tuzemských realizovaných transakcí. Ty přitom v roce 2019 dosáhly v kancelářském sektoru celkového objemu cca 1,2 miliardy eur. Závěr roku byl v tomto směru poměrně hektický. Například německá investiční společnost Deka Immobilien prodala administrativní komplex Lighthouse Towers v pražských Holešovicích české firmě Star Capital Investments jen několik dní před příchodem nového roku. Navíc podle společnosti CBRE, světového lídra v oblasti komerčních realitních služeb, probíhalo v posledním kalendářním měsíci více než dvacet pokročilých jednání o nadcházejících akvizicích, které budou dokončeny letos. Objem transakcí do komerčních realit se v roce 2020 v ČR očekává ve výši 3 miliardy eur. A největší zájem bude znovu o kancelářské nemovitosti.

Prodej Lighthouse Towers potvrzuje fakt, že tuzemští investoři patřili v loňském roce k nejaktivnějším investorům na českém trhu. Český kapitál dosáhl v roce 2019 úrovně kolem 40 % z celkového objemu realizovaných transakcí. Následovali investoři z Jižní Koreje s téměř 20% podílem a Němci s 10 %.
 Chris Sheils, Head of Investment Properties společnosti CBRE, k transakci uvádí: „Lighthouse je prémiový kancelářský komplex s celkovou pronajímatelnou plochou 27 000 m2. Mezi hlavní nájemce patří společnosti ČD Cargo, LMC či PharmaSwiss. Deka Immobilien byla jednou z prvních mezinárodních investičních skupin, která si již v roce 2007 uvědomila potenciál Holešovic, a my jsme rádi, že jsme pro ně mohli tuto investici spravovat a radit jim při jejím odprodeji.“
Komplex Lighthouse Towers tvoří dvě samostatné administrativní budovy, které nabízí prémiové kancelářské prostory v atraktivním designu s výhledem na řeku Vltavu i hlavní pražská panoramata. V areálu se nachází restaurace Lighthouse Coffee, veřejná jídelna, bufet, obchod s denním tiskem, lékárna a lékařská klinika. Výhodou pro nájemce a jejich partnery jsou plně vybavené konferenční místnosti. Mezi oběma budovami leží veřejné prostranství, které skýtá prostor pro posezení i relaxaci a přiléhá k parku i travnatému pásu podél řeky s lavičkami a volejbalovým hřištěm. Dopravní dostupnost do centra města je velmi dobrá – pomocí pravidelných tramvajových linek v návaznosti na stanice metra.
Tisková zpráva CBRE