Text: Veronika Hejná

28. 06. 2021

Cebia nově nabízí prověření exekucí

Cebia nabízí nově klientům službu prověření exekucí. Dosud byla tato služba dostupná jen obchodním partnerům Cebia jako součást webové aplikace systému AUTOTRACER, nyní se jí Cebia rozhodla zpřístupnit pro všechny zákazníky, kteří tak mají možnost zjistit si jejím prostřednictvím údaje z Centrální evidence exekucí, tj. z databáze Exekutorské komory ČR. Služba je k dispozici nepřetržitě online a jeden dotaz vyjde zákazníka na pouhých 49 Kč.

Z pohledu Cebia se jedná o další službu, která má ochránit zákazníky před podvodným jednáním původních majitelů. Využít ji však lze nejen při nákupu ojetého vozidla, ale rovněž při pronájmu nemovitosti a v dalších životních situacích. Kromě přehledu exekucí je možné si zobrazit i detailní informace o každé z nich – tedy na jakou částku je exekuce vedena, typ a popis vymáhané povinnosti apod.
Další riziko, proti kterému Cebia chrání
„Už třicet let pomáháme lidem bojovat proti podvodům, které se dějí na trhu ojetých aut a v této činnosti chceme i nadále pokračovat. Proto jsme se rozhodli rozšířit naše portfolio služeb pro koncové zákazníky o kontrolu exekucí, díky které mohou mít jistotu, že prodejce vozidla není v exekuci. Pokud by byl, hrozilo by totiž následné zabavení vozidla bez náhrady. Kupující by tedy přišel o peníze i o vozidlo, respektive náhradu škody by mohl požadovat po prodávajícím. Pravděpodobnost, že by získal zpět své peníze, je v takových případech prakticky nulová,“ vysvětluje Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia. Podle něj se takové případy stávají, neboť lidé, na jejichž majetek je vyhlášena exekuce, se často snaží získat finanční prostředky všemi možnými způsoby. Cebia tak dokáže ochránit zákazníky před dalším možným podvodem.
Díky této službě si teď navíc mohou zákazníci prověřit všechna rizika spojená s nákupem ojetého vozidla na jednom místě. Společnost Cebia totiž dlouhodobě nabízí službu prověření historie vozidla v systému AUTOTRACER, ve kterém lze zjistit, zda nemá auto stočený tachometr, zda nebylo havarované a případně jaká vznikla škoda, zda není odcizené či zatížené financováním, kdy bylo skutečně vyrobené a pro jakou zemi, či jak a za kolik bylo v minulosti nabízené k prodeji. Cebia kromě toho nabízí také PROVIN – dokladovou prověrku vozidla v zemi, ze které bylo vozidlo dovezené, tedy jak dlouho zde jezdilo či z jakého důvodu bylo odhlášeno. Další služba VINTEST pak slouží k fyzické kontrole originality identifikátorů, díky níž lze zjistit, zda vozidlo nebylo nelegálně předělané.
Chcete pronajmout byt? Ověřte si, komu
Kontrolu exekucí však mohou využít i lidé, kteří chtějí pronajmout nemovitost. „Pokud by byl budoucí nájemce v exekuci, pro pronajímatele by to znamenalo řadu složitých problémů, kterým je lépe se vyhnout. Prověřením potenciálního nájemce v Centrální evidenci exekucí lze minimalizovat riziko podepsání nájemní smlouvy s člověkem, který nebude schopen platit řádně a včas nájemné a poplatky. Je-li nájemník zatížen exekucemi, majiteli nemovitosti hrozí nejen nedobytný dlužný nájem, ale také návštěva bytu exekutorem. Kontrola exekucí by proto měla být nedílnou součástí výběru nového nájemníka,“ upozorňuje Martin Pajer.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek