30. 11. 2021

Centrální banka zasadila další rány dostupnému bydlení

Centrální bankéři si opět zahrávají s dostupností bydlení. První zásadní ránu uštědřili zájemcům o vlastní bydlení už na začátku měsíce, kdy bankovní rada České národní banky (ČNB) razantně zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Šlo o nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997. Takhle radikálně přitom nereagovala žádná jiná centrální banka ze zemí EU ani Evropská centrální banka.

S dalším zásadním omezením přišli centrální bankéři jen o pár týdnů později, kdy opět zpřísnili podmínky pro získání hypotéky. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) snížila na 80 procent z předchozích 90 procent. Limit ukazatele DTI, tedy poměr mezi výší poskytnutého úvěru a čistým ročním příjmem žadatele, bude od dubna příštího roku 8,5. Poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem (ukazatel DSTI) bude od stejného měsíce 45 procent.

Obě rozhodnutí jsou velmi špatnou zprávou pro všechny zájemce o vlastní bydlení. První jim výrazně prodraží hypoteční financování, pokud na něj kvůli druhému zmiňovanému opatření vůbec dosáhnou. Centrální bankéři tak po několikaletých hrách s kurzem koruny pokračují v makroekonomických experimentech, které v konečném důsledku odskáčou hlavně normální lidé a firmy.

Není přitom žádný důvod, aby ČNB jakkoliv regulovala poskytování hypotečních úvěrů. Komerční banky mají vlastní přísná pravidla pro výběr klientů. To, že opravdu fungují, dokazuje mimo jiné to, že podíl úvěrů v selhání je u našich bank jeden z nejmenších ze zemí EU. Centrální bankéři se tak zbytečně snaží regulovat něco, co dobře funguje. Jediné, čeho tím dosáhnou, je, že pošlapou sny mnoha rodin o vlastním bydlení a vženou je do náruče nájemního bydlení.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek