21. 12. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Ceny nových bytů budou v příštím roce stagnovat, u předražených ležáků klesnou

Ani letošní koronavirová krize, která drtí jedno ekonomické odvětví za druhým, nezastavila růst cen nových bytů na pražském trhu. Ty na konci třetího čtvrtletí podle statistik Ekospolu meziročně zdražily o sedm procent na průměrných 108 474 korun za metr čtvereční. Tato částka je však už pro spoustu domácností neúnosná a neakceptovatelná. Dá se proto očekávat, že se na trh po delší době opět dostanou cenově dostupnější byty s cenovkou pod stotisícovou hranicí.

Ceny nových bytů v Praze se po pětiletém růstu dostaly na úroveň, která už nebude akceptovatelná. Současná průměrná cena nového bytu v Praze, která se nyní pohybuje těšně pod 110 tisíc korun za metr čtvereční, je pro většinu kupujících neakceptovatelná. Očekávám proto stagnaci cen nových bytů, které se nyní prodávají do 100 tisíc korun za metr čtvereční, ceny dražších bytů budou klesat, pravděpodobně v jednotkách procent.
Největší prostor pro zlevnění je u předražených rádobyluxusních bytů, jejichž cena vysoko přesahuje 120 tisíc korun za metr čtvereční. Pokud opravdu nesplňují atribut luxusního bytu, zůstanou neprodejné. Někteří developeři se je jako luxusní snaží udat, ale jde spíš jen o marketingovou nálepku než skutečnost. Aby byl byt opravdu luxusní, musí ležet v exkluzivní lokalitě, mít skvělý výhled a být součástí jen malého projektu. Luxusní opravdu nemůže být byt v projektu se stovkami dalších jednotek. Takových neprodejných ležáků s přemrštěnou cenou bude na trhu jenom přibývat.
Stejně jako při minulé ekonomické krizi totiž budou kupující ještě více sledovat celkovou cenu, kterou za byt zaplatí. V ostrém rozporu budou přání a představy o vysněném bytu na jedné straně, a reálný stav konta na straně druhé. Na trhu uspějí jen byty s rozumnou cenou do maximálně sta tisíc korun za metr čtvereční. Přibývat bude také investorů, kteří budou v bytech hledat bezpečné uložení volných peněz. I oni však budou pečlivě zvažovat, zda se jim koupě opravdu vyplatí.
Při posuzování, zda je nabízená cena přiměřená, využijí jednoduchého Korcova pravidla. To říká, že konečná prodejní cena bytu musí představovat maximálně 20násobek ročního nájemného v dané oblasti. V takovém případě bude návratnost investice kolem dvaceti let takřka jistá i v následujících letech.
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek