17. 02. 2015

Subjekty:
FINEP HOLDING

Češi a bydlení v roce 2015? Koupě nového i rekonstrukce stávajícího

Každý desátý Čech předpokládá, že v roce 2015 bude muset řešit svou bytovou otázku a to pravděpodobně koupí nového bytu. Naopak zbývajících 90 % dotázaných je přesvědčeno o tom, že jejich bytová situace je stabilní a v dalších 12 měsících ji nebudou muset nijak řešit. „Deset procent respondentů, kteří chtějí v roce 2015 řešit své bydlení je poměrně velké číslo. Velmi pravděpodobně bude ovlivněno dobrou situací na realitním trhu z pohledu kupujících – minimální výše úroků u hypoték, široká nabídka nového bydlení, rostoucí ekonomika,“ hodnotí výsledek průzkumu generální ředitel společnosti FINEP, Tomáš Pardubický. Častěji jsou koupi nového bytu nakloněni muži, než ženy, překvapivě častěji o novém bydlení uvažují lidé se základním vzděláním, než středoškoláci. Nejčastěji potom o novém bydlení přemýšlí lidé do 29 let, případně do 44 let věku. Největší procento nového bydlení chtějí lidé pořizovat v Praze, Jihomoravském kraji a Královehradeckém kraji. Kromě bytů by si v roce 2015 rádo pořídlo 1,6 % dotázaných také nový dům.

„Realizovaný průzkum potvrzuje všeobecné očekávání další postupné obnovy zastaralého bytového fondu“ říká Tomáš Pardubický. Společnost FINEP již dříve uvedla, že pro rok 2015 očekává růst poptávky po novém bydlení v Praze. Z hlediska struktury bude i nadále dominovat poptávka po bytech typu 2+kk. Zahájí přitom 5 nových etap výstavby na svých stávajících projektech, vzniknout by tak mělo více než 500 nových bytů.

Nejčastěji chtějí Češi do nového bydlení investovat částku v rozmezí od 1 do 2 milionů korun (téměř 7 % dotázaných). Více než 2 miliony korun za bydlení jsou připraveny v roce 2015 zaplatit necelá 3 % dotázaných, naopak 4,7 % lidí by nechtělo překročit částku 1 milion korun. „Jak se ukazuje, i nadále bude největší zájem o byty 2+kk a 2+1 s celkovou obytnou plochou od 45 do 65 metrů čtverečných,“ analyzuje čísla průzkumu Tomáš Pardubický.

Kromě prodeje potáhnou i rekonstrukce

Příznivá ekonomická situace podporuje také rekonstrukce stávajícího bydlení. Téměř dvě třetiny lidí předpokládá, že v roce 2015 přistoupí k úpravě svého stávajícího bydlení, 55 % z nich by přitom rádo investovalo maximálně 100 tisíc korun. Naopak 1,8 % dotázaných je připraveno do úpravy stávajícího bydlení dát více než půl milionu korun, 12 % se bude pohybovat v rozmezí od 100 do 500 tisíc korun.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek