Češi chtějí bydlet ve vlastním, roste zájem o předměstí

Bydlení se v České republice za posledních 30 let změnilo k nepoznání. Výrazně se změnila vlastnická struktura, silně vzrostl podíl lidí bydlících ve vlastním. Novým fenoménem se stal život na předměstích, vyplývá z první části studie ČMSS věnované vývoji bydlení v České republice. Události posledních měsíců na tomto dlouhodobém trendu nic nezměnily.

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) zmapovala s pomocí dat ČSÚ, Eurostatu a vlastních analýz vývoj bydlení v České republice v posledních 30 letech. Zásadní změnou po pádu komunismu se, dle očekávání, stala změna vlastnické struktury bytů a domů, a to především ve městech. I díky pomoci úvěrů na bydlení výrazně vzrostl podíl osobního vlastnictví. „Obyvatelé České republiky si zvykli, že normální je bydlet ve vlastním. Podíl vlastnického bydlení v ČR je jeden z nejvyšších Evropě, téměř 80 % domácností bydlí ve vlastním či družstevním. Např. v Německu je to jen polovina,“ uvádí předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.
Více než dvě třetiny (68 %) Čechů tak bydlí ve vlastním, zatímco pětina bydlí v nájemních bytech. V družstevním vlastnictví žije necelých 10 % obyvatel ČR, vyplývá z dat ČSÚ.
Velkou změnou prochází demografické složení obyvatelstva podle místa bydlení. „Nejen, že dochází k postupnému vylidňování vesnic, lidé zároveň opouštějí i řadu velkých měst. Naopak výrazně vzrostl počet obyvatel v malých městech včetně satelitů. Právě do příměstských oblastí se stěhuje stále více lidí z měst i vesnic,“ vysvětluje Tomáš Kořínek.
Zatímco ještě před 15 lety bydlelo na předměstích a v malých městech 23 % obyvatel, nyní je to už 35 % lidí. To je i více než je průměr v Evropské unii (31 %). Ve velkých městech bydlí nyní 30 % obyvatel, na venkově 35 %. „Tento trend potvrzuje i náš aktuální výzkum, třetina lidí by chtěla bydlet blíže přírodě, naopak do center měst se chce stěhovat jen 9 % lidí,“ uvedl Tomáš Kořínek.
Dlouhodobý trend se nezměnil ani v letošním roce, kdy nejen trh s bydlením zasáhla černá labuť v podobě koronaviru. Pětina lidí se chce přestěhovat, drtivá většina z nich do vlastního. „Zájem klientů o přestěhování se nezměnil, stěhovat se do vlastního chce v blízké době 15 % lidí, jen 4 % chtějí do podnájmu,“ komentoval Tomáš Kořínek závěry průzkumu realizovaného na vzorku 1000 lidí s agenturou IBRS. Naopak dvě třetiny lidí své bydlení měnit nechtějí.