11. 02. 2021

Češi děti do života vybavují penězi i vzděláním koronaviru navzdory

Ulehčit svým potomkům start do samostatného života výbavou nebo věnem plánuje podle výzkumu Stavební spořitelny Buřinky více než 90 % Čechů, kteří už děti či vnoučata mají. Více než 60 % plánuje věnovat peníze, 43 % výbavu do domácnosti a neméně je zastoupené i vzdělání. Stavební spoření založí dětem 38 % rodičů či prarodičů. Obliba stavebního spoření pro děti rostla i v loňském roce.

Potomky vybavujeme penězi a vzděláním
Většina Čechů svým potomkům, ať už se jedná o děti nebo vnoučata, start do samostatného života usnadňuje za pomoci věna nebo výbavy. Nejčastěji jim věnují peníze a pomáhají s vybavením domácnosti. Třetí místo obsadilo podle výzkumu agentury STEM/MARK pro Buřinku vzdělání. „Stále častěji se při křtech setkávám s rodiči, kteří svým potomků šetří na vzdělání už od jejich narození. Studovat v zahraničí je v dnešní době velmi snadné, ale často nákladné. Rodiče proto dětem šetří už od kolébky,“ popisuje Martina Viktorie Kopecká, rodinná terapeutka a farářka Církve československé husitské.
Vyhledávané je i stavební spoření, dětem ho plánuje dát více než třetina rodičů či prarodičů. Jeho obliba neklesla ani v roce 2020, kde byly rodinné rozpočty naplno zasažené opatřeními na potlačení pandemie. „V loňském roce u nás rodiče nebo prarodiče založili dětem přes 15 tisíc smluv o stavebním spoření s průměrnou cílovou částkou přibližně 250 tisíc Kč. Průměrná měsíční úložka na dětských smlouvách vzrostla o 9 % oproti loňskému roku na 2 331 Kč.,“ říká Stanislav Oliva ze Stavební spořitelny České spořitelny.

Šetřit se vyplatí od narození
Výše částky, kterou Češi plánují dát svým dětem do začátku jejich života, se liší. Třetina si za cíl dala částku vyšší než 100 000 korun, další třetina považuje naopak tuto hranici za maximální možnou částku. Zbylá třetina si výší částky není jistá nebo čeká, jak se vyvine situace na trhu. „Věnovat větší obnos peněž nebo pomoct s pořízením bydlení v okamžiku osamostatnění dětí může být pro peněženku rodičů; náročné. Především pokud se jedná o jednorázový výdaj. Než čekat s úvahou o rozsahu výbavy na dobu osamostatnění dětí, je lepší začít šetřit již od dětství. Čím dříve začnete, tím méně pak budete muset měsíčně odkládat bokem,“ vysvětluje Stanislav Oliva ze Stavební spořitelny České spořitelny.
Rodiče na to nemusí být sami
Šetřit dětem na lepší budoucnost nemusí být záležitostí jen rodičů, ale i prarodičů. Babičky a dědečkové často chtějí svým vnoučatům ve startu do života pomoci. Jejich zapojením do šetření se navíc může výrazně zvýšit částka, kterou odrostlým dětem budete moci darovat. Podobnou zkušenost má Hana z Ústí nad Labem: „Když se nám narodila první dcera, přišel za mnou tchán s nabídkou společného šetření na její budoucnost. Zvážili jsme naše možnosti, nabídku představili i mým rodičům a nakonec každý měsíc dceři společnými silami naspoříme 1 700 korun.“
Pokud máte pro děti založené stavební spoření a chcete jim ho předat v rámci narozenin, jako vánoční dárek nebo u příležitosti svatby, věnujte jim dárkový certifikát. Dárkový certifikát pro dívky a chlapce.

O výzkumu
Výzkum pro Stavební spořitelnu České spořitelny (Buřinku) prováděla v listopadu 2019 společnost STEM/MARK na reprezentativním vzorku populace ČR ve věkové kategorii 18-75 let v počtu 1009 osob.