03. 03. 2020

Češi jsou spokojení se svým bydlením, stěhovat se nechtějí

Drtivá většina obyvatel České republiky je spokojena se svým bydlením. Přestože jsou se svým bydlením spokojeni, chtějí jej postupně dále vylepšovat, třeba i na úkor koupě nového bytu a stěhování, vyplývá z pravidelné studie ČMSS. Zároveň většina lidí věří, že se jejich ekonomická situace v letošním roce minimálně nezmění, čtvrtina počítá se zlepšením.

Přestože český bytový fond patří v průměru v Evropě spíše mezi starší, jsou obyvatelé České republiky se svým bydlením spokojeni. „Plných 82 % lidí je spokojeno se svým současným bydlením, jen 5 % je výrazně nespokojeno. I ti spokojení chtějí ale zároveň své bydlení postupně vylepšovat,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.
I vzhledem k vysokým cenám nemovitostí ve velkých městech se tak dá očekávat pokračující trend vylepšování stávajících bytů než stěhování do nového. „Téměř 30 % lidí nám potvrdilo, že chystají v letošním roce drobné vylepšení svého bytu či domu,“ dodal Tomáš Kořínek s tím, že dalších 12 % chystá větší rekonstrukci. Přibližně 10 % lidí se chystá pořídit si nové bydlení, ať už koupí nebo výstavbou, 4 % své bydlení změní nebo si začnou byt či dům nově pronajímat. „A své současné nemovitosti se už vůbec nechtějí zbavovat, prodej stávajícího bytu či domu letos chystají jen 2 % dotázaných,“ uvedl Tomáš Kořínek.
Aktuální situace na trhu s domy či byty nahrává rekonstrukcím. Především ve velkých městech vylétly v posledních letech ceny výrazně více, než rostly mzdy. „Velká část lidí tak přehodnocuje své plány a místo koupě nového bytu se raději pustí do rekonstrukce,“ potvrzuje Tomáš Kořínek.
Větší rekonstrukce jsou často financovány za pomoci úvěru ze stavebního spoření, 63 % lidí považuje úvěr od stavební spořitelny za atraktivní produkt na rekonstrukci. Zároveň lidé věří, že stavební spoření má v České republice budoucnost, takto o stavebku mluví 74 % dotázaných. „To je nejvíce v desetileté historii naší studie. Silná víra ve smysluplnost stavebka zřejmě souvisí s potřebou mít naspořené vlastní zdroje na získání úvěru na bydlení,“ uzavřel Tomáš Kořínek.
Za oddálením investic do nového bydlení přitom není ekonomická situace domácností. Téměř 60 % lidí předpokládá, že se jejich ekonomická situace nezmění, čtvrtina dokonce očekává zlepšení. Zhoršení své ekonomické situace tuší 17 % obyvatel České republiky.
ČMSS je největší domácí stavební spořitelnou, loni uzavřela 180 tisíc nových smluv. Studii
o zájmu o stavební spoření pořádá 2x ročně na vzorku více než 1000 respondentů, průzkum tak poskytuje pravidelný náhled do vnímání stavebního spoření a bydlení českou veřejností
a nabízí již desetiletou srovnávací řadu.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek