13. 01. 2022

Češi poptali loni přes Zaloto hypotéky za více než 41 mld. korun

Hypoteční trh má za sebou turbulentní období, ve kterém se však hypotékám na internetu převážnou část roku dařilo. Přes největší tuzemské hypoteční tržiště Zaloto poptali Češi během loňského roku hypotéky za více než 41 mld. korun. Výrazný byl také zájem o refinancování hypoték. Nejsilnějším měsícem celého roku byl jednoznačně leden, ke konci roku naopak začala poptávka ochlazovat.

Na úspěšný rok pro hypotéky na internetu mělo vliv hned několik faktorů. Jedním z nich bylo pokračování všeobecného přechodu poptávky do online světa. „Češi si zvykají na internetu řešit čím dál tím víc věcí a hypotéky nejsou výjimkou. Některé banky už mají řadu digitálních procesů skvěle vyřešených, proto očekávám, že již během tohoto roku se dočkáme prvních 100% online sjednaných hypoték. V letech 2023 a 2024 už se pak stanou standardem,“ říká Marek Kříž, spoluzakladatel hypotečního tržiště Zaloto.

Zásadní pak byly především zkraje roku extrémně dobré podmínky, díky kterým posilovala i investiční poptávka po nemovitostech. V druhé polovině roku se ale situace otočila. „Vývoj inflace, kroky ČNB, rychlý růst úrokových sazeb i neustávající růst cen nemovitostí poptávku na čas přibrzdil. Jakmile se ale ukázalo, že sazby se na rekordně nízké hodnoty už jen tak nevrátí, poptávka po hypotékách opět zesílila,“dodává Kříž.

Pozor na duben

REKLAMA

Vůbec nejsilnějším měsícem celého roku byl leden, kterým gradovala extrémně silná vlna poptávky na přelomu let 2020 a 2021. V lednu přes Zaloto poptali Češi hypotéky za 5,6 mld. korun, tedy dvojnásobný objem oproti roku 2020. V dalších měsících už těchto rekordních čísel poptávka nedosáhla, ale velmi silná byla ještě v srpnu a září. Ke konci roku pak začalo očekávané ochlazování.

“Předpokládáme, že ochlazení trhu bude pokračovat i během celého roku 2022. Nejsilnější částí roku bude pravděpodobně první čtvrtletí, ve kterém ještě nebudou platit omezující podmínky pro získání hypotéky avizované ČNB,“ říká Kříž a dodává: „V dalších měsících lze zároveň očekávat růst úrokových sazeb, k rekordním loňským či předloňským číslům se tak trh v roce 2022 nedostane.“

Průměrná hypotéka? Přes 3 miliony

Jedním z fenoménů loňského roku bylo neutuchající zdražování nemovitostí, které se promítlo i do výrazného růstu průměrné výše úvěru, který Češi poptávali. Ta se dle dat Zalota meziročně zvýšila o téměř půl milionu korun a pod hranicí 3 milionů korun byla naposledy v květnu. Výrazně vzrostla výše poptávané hypotéky u chalup (32 %), pozemků (28 %) i rodinných domů (23 %), méně pak v případě bytů (14 %).

V některých krajích vzrostla průměrná výše poptávaného hypotečního úvěru i o více než půl milionu korun. O nejvyšší úvěry žádají přes Zaloto aktuálně dle předpokladů Pražané (4,4 mil. Kč). Mimo Prahu pak obyvatelé Středočeského, Jihomoravského a Libereckého kraje. O průměrně nejnižší úvěry žádají naopak obyvatelé Karlovarského a Ústeckého kraje.

Správný čas refinancovat

Loňský rok velmi svědčil také refinancování hypoték. „Lidé, kterým bude letos končit fixace, se snažili většinou využít loňských příznivých podmínek. A zejména zkraje loňského roku byly sazby tak nízko, že nebylo výjimkou ani refinancování mimo výročí fixace,“ dodává Kříž. Oproti loňsku tak vzrostl objem poptaného refinancování hypoték téměř o čtvrtinu.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek