03. 03. 2022

Češi se přestali bát vody. Stěhují se k řekám či přehradám. Ceny zde rostou až o 30 %

Co se před 20 lety po tisícileté záplavě zdálo jako sci-fi, je dnes běžnou realitou. Češi se přestali bát vody a ve velkém skupují byty a rekreační resorty u říčních toků, přehrad a jezer. Jen v Praze za posledních pět let vyrostlo 1100 bytů podél Vltavy a výstavba se nezastavuje jen v hlavním městě. Zájem je i o rekreační resorty, které svým luxusem a cenami připomínají nemovitosti ve světových metropolích.

„Jen v Praze se jedná o čtvrti Holešovic a Hodkoviček, ve kterých je aktuálně rozestavěno nebo těsně před dokončením až 2000 bytů. Vzhledem k tomu, jaký byl zájem o ‚vltavské‘ projekty v posledních pěti letech, je nabíledni, že z Hodkoviček (Praha 4) stane nová Letná/Karlín,“ říká Jan Vitvera, obchodní ředitel ze společnosti Home Portal.

Trend v Praze zahájil projekt Marina Island z let 2016-2018, ve kterém se prodalo 138 bytů. V rychlém sledu pak následovaly projekty Ekorezidence Hodkovičky s až 160 byty a první etapa projektu Zahálka. Češi začali věřit protipovodňovým opatřením a to, co bylo zejména v zatopené republice začátkem roku 2000 nemyslitelné, se stalo běžným kupním artiklem. Prémiové ceny, kvalitně zařízené byty v základním standardu a blízkost vody se naopak staly žádaným zbožím.

Chaty a další rekreační nemovitosti

„Změna životního stylu, procházky podél řeky, místo, kde si lze bezpečně zaběhat bez automobilů v jakékoliv hodině a podpora budování říčních cyklostezek způsobily, že o pražské byty kolem řek byl velký zájem. Nyní se trend přesouvá k rekreačním oblastem. Chaty, chalupy a další rekreační nemovitosti jsou nyní opravdu horkým zbožím. Lokality jako Beroun a Slapy jsou prodány takřka obratem,“ dodává Filip Semrád, Senior Real Estate Konzultant společnosti Home Portal.

REKLAMA

V současnosti je nejžádanější lokalitou lipenská přehrada, u které se nyní prodávají již tři projekty, a to jak od tuzemských, tak zahraničních investorů. Přičemž nabídka je natolik rozmanitá, že si vybere i ten nejnáročnější klient. Mezi další žádané lokality poblíž vodních toků a přehrad patří aktuálně i Černá v Pošumaví, kde se staví projekt Malé Lipno. Zvýšení zájem o nemovitosti a pozemky v těchto lokalitách vedl k tomu, že ceny zde meziročně v průměru vzrostly o 20 až 30 %.