14. 01. 2022

Chcete ušetřit za topení a ochránit byt proti plísním? Nastavte plastová okna do zimního režimu

Plastová okna jsou u nás populární hlavně s ohledem na cenu. Málokdo však ví, že během zimní sezóny je možné nastavit je do zimního režimu. Díky tomuto jednoduchému seřízení ušetříte za vytápění a navíc předejdete zbytečnému rosení oken a vyšší vlhkosti v bytě, která může vést k nepříjemným plísním. Přepnutí režimu je jednoduché a rychlé. Pojďte se podívat, jak na to.

Většina plastových oken má dva režimy: letní a zimní. Zásadním rozdílem mezi nimi je přítlak. V letním režimu okna méně těsní, aby mohl teplý vzduch jednodušeji cirkulovat dovnitř i ven. V zimním režimu okna naopak dovnitř propouštějí méně studeného vzduchu a zároveň ven uniká méně tepla. Díky změně nastavení ušetříte za teplo, předejdete rosení oken, loužičkám na parapetech a také nadměrné vlhkosti v bytě, která je jednou z hlavních příčin nepříjemných a zdraví nebezpečných plísní.

„Ne všechny značky oken však mají možnost seřízení režimu. Nejlepší je tedy informovat se přímo u výrobce. Pokud si už nevzpomínáte, jakou značku oken máte, může vám napovědět i samotné okno. Pokud na něm najdete jeden z přepínačů či čepů, je možné okno nastavovat podle sezóny,“ vysvětluje Jiří Krejčí, obchodní ředitel společnosti UlovDomov.cz, která prostřednictvím služby Ideální nájemce pečuje o více než 1 600 nájemních bytů.

Jak okna přepnout do zimního režimu?

Přepnutí oken není nic těžkého a budou vám k tomu stačit vaše prsty nebo obyčejný imbusový klíč či kleště. Nejprve je potřeba najít seřizovací čep okna. Ten se většinou nachází v kovovém rámu lemujícím křídlo okna. Čep může mít několik podob, a tedy i metod seřízení.

REKLAMA

Pokud na svém okně najdete přepínač s šestihranným otvorem a tečkou, zkontrolujte nejdřív její polohu. Je-li tečka dole, je okno přepnuté do letního režimu. Pokud je nalevo, je nastaven zimní režim. Pro přepnutí režimu stačí použít imbusový klíč nebo kleště a čepem pootočit ve směru hodinových ručiček.

Je-li přepínač na vašem okně bez tečky, stačí vzít imbusový klíč a pootočit přepínačem. Pro větší těsnění oken – tedy zimní režim – přitahujte směrem ke gumě, pro nižší těsnění naopak směrem od gumy. V základním nastavení leží uprostřed.

Dalším typem přepínače je šestihranný čudlík s rovnou čárou uprostřed. V letním režimu je čára vodorovně, v zimním pak svisle. Pro změnu režimu stačí čudlíkem otočit do polohy, kterou potřebujete.

Máte-li na okně oválný čep, je v základu nastaven v poloze 45 stupňů. Pokud chcete okna nastavit do zimního režimu, otočte čep do vodorovné polohy. Pro letní režim ho poté otočte do polohy svislé.

REKLAMA

Nezapomeňte větrat

Zda se vám podařilo okna přepnout do zimního nebo letního režimu poznáte snadno – v zimním režimu vám bude klika okna při zavírání klást větší odpor, jelikož je křídlo více přitlačeno k těsnicí gumě. V letním režimu půjde klikou naopak otočit snáze, protože je přítlak okna k těsnění menší. Napoví vám i orosení oken. Pokud je okno zavřené, a přesto se rosí, je potřeba čep více dotáhnout, pravděpodobně málo těsní.

Okna v zimním režimu sice nepropustí tolik vlhkosti zvenčí a pomohou proti rosení, ale zároveň kvůli většímu těsnění nepropustí ani tolik vlhkosti ven z bytu. Abyste tedy svůj domov proti vlhkosti a plísním ochránili, je nutné pravidelně větrat. Pravidelné větrání je ostatně potřeba i s ohledem na výměnu vydýchaného vzduchu za čerstvý, aby vás doma nebolela hlava. „Větrání v zimě by mělo být rychlé a intenzivní. Ideálně ho opakujte několikrát denně. Rychlé, ale zato silné větrání zajistí potřebnou výměnu vzduchu v místnosti bez toho, aby prochladly stěny nebo nábytek. Navíc se pak vzduch v místnosti rychle vrátí do příjemné teploty,“ radí Jiří Krejčí.