03. 02. 2022

ČNB opět zvýšila základní sazby, zdražování hypoték zrychlí a dostupnost bydlení klesne

Česká národní banka (ČNB) opět přiložila pod rozpálený hypoteční kotel. Na čtvrtečním zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o dalších 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Tak je tak nejvýše za posledních dvacet let. Tento krok centrálních bankéřů s sebou přinese další zdražování komerčních úvěrů včetně těch hypotečních. Hypotéky jsou přitom už nyní výrazně dražší než například před dvěma roky, průměr překonal čtyřprocentní hranici. Dostupnost vlastního bydlení se tak ještě zhorší.

Pomocí hypotéky financuje koupi nového bytu v Praze polovina klientů, zdražení hypoték společně s plánovaným dalším omezením se proto dotkne tisíců domácností. Od dubna letošního roku mají opět platit přísnější kritéria pro posuzování žadatelů o hypotéku, které ČNB na jaře 2020 kvůli nastupující koronavirové krizi dočasně zrušila. Zájemci o hypotéku nově budou potřebovat vyšší příjmy a menší dluhy. Mnoho lidí, kteří by dříve hypotéku bez problémů získalo, bude mít smůlu a zpřísněné podmínky nesplní. Místo vlastního bydlení tak bude muset na prořídlém trhu hledat nájem.

Špatná zpráva je to však pro všechny, kteří hypotéku už splácí. Růst úrokových sazeb se jich dotkne nejpozději při konci fixačního období, po něm se musí připravit na výrazně horší podmínky. Pokud například uzavřeli smlouvu s bankou před dvěma lety, kdy se hypoteční úvěry pohybovaly pod dvouprocentní hranicí, musí se pomalu začít připravovat na výrazné zdražení, klidně i více než o polovinu. To může představovat zásah do rodinného rozpočtu v řádu tisíců korun měsíčně. Což společně s výrazným růstem cen energií velmi zvýší náklady na bydlení.

Doporučuji, aby se na to domácnosti připravily už nyní. Hypotéky budou vzhledem k ekonomickému vývoji zdražovat i nadále a nezdá se, že by se to mělo v nejbližší době změnit. Nejlepší, jak se na tento finanční náraz připravit, je vytvářet finanční rezervu na pokrytí těchto vyšších nákladů, které zcela jistě přijdou. Jinak se může stát, že se ze snů o vlastním bydlení kvůli enormně vysokým splátkám hypotéky stane černá noční můra.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.