30. 11. 2023

DBČS podpoří výstavbu dalších cenově dostupných bytů v Praze 9

Novým projektem Harfa s 220 byty rozšiřuje Dostupné bydlení České spořitelny (DBČS) svoji podporu cenově dostupného nájemního bydlení pro zaměstnance pracující například ve zdravotnictví, školství, v sociálních službách či například u bezpečnostních a záchranných složek. V rámci třech projektů v Praze, které letos DBČS představila, byla započata výstavba již více než 600 bytů.

„Bydlení je nejhůře dostupné za 25 let. To je prostě smutná realita, se kterou musíme bojovat – a to jak na úrovni města, tak na úrovni jednotlivých městských částí.  I proto jsem velmi rád, že se nám na Devítce podařilo uzavřít memorandum o spolupráci s DBČS, které zajistí výstavbu dalších cenově dostupných nájemních bytů. Fakt, že tyto byty připadnou jedné z klíčových profesí pro chod a rozvoj města – zdravotníkům, učitelům a dalším potřebným profesím, v konečném důsledků znamená, že se zlepší kvalita života nejen pro obyvatele Prahy 9, a to je za mě ten největší přínos“, uvedl starosta Tomáš Portlík.

Nárůst nájemného v Praze o +25 % z 325 Kč/m2 na začátku roku 2022 na 407 Kč/m2 v říjnu 2023 a meziroční pokles zahájené bytové výstavby ve 2. čtvrtletí 2023 o 53 % dále prohlubují problém dostupnosti bydlení v hlavním městě.

„Nikdo z nás si neumí představit Prahu bez kvalitní zdravotní péče, fungujících škol pro naše děti, spolehlivé MHD. Jsme rádi, že právě těmto lidem přinášíme nájemné nižší o 20 % oproti trhu, začínající na 9 600 Kč měsíčně,“ uvedl předseda představenstva DBČS Marek Blaha.

Výstavbu projektu Harfa zajišťuje developerská společnost FINEP. „Skladba bytu, design, i nízká energetická náročnost (energetická třída A) projektu přináší nižší náklady za energie, což umožňuje naplňovat krásnou misi o dostupném bydlení, kterou DBČS má. Jsme rádi, že můžeme být partnerem v tomto projektu,“ říká Tomáš Pardubický ze společnosti FINEP.

Nejžádanější kategorie bytů 1KK a 2KK tvoří 90 % projektu. V projektu je 51 bytů 1KK, 152 bytů 2KK a jen 17 bytů 3KK.

REKLAMA

„Chceme být rovněž dobrými sousedy, a proto věnujeme 1 milion Kč na podporu rozvoje lokality v oblasti sportovních příležitostí, oddychu a zeleně. Ještě do konce letošního roku chystáme představit alespoň jeden další projekt,“ uzavírá Marek Blaha.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.6 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu