04. 05. 2021

EMA data TOP Realitka: Zájem o nemovitosti vzrostl meziročně o 15 %. Největší realitní kanceláří je M&M reality

Celkový odhadovaný objem prodejů domů a bytů přes realitní kanceláře za první čtvrtletí 2021 přesáhl 100 miliard korun. Meziročně se jedná o 15% nárůst. Největší objemy prodejů podle žebříčku analytické společnost EMA data TOP Realitka v tomto období zaznamenala M&M reality, na druhém místě se umístila RE/MAX. Třetí pozici nově obsadila společnost Bidli. Stejné pořadí aktuálně panuje i v počtu prodejů.

Ceny nemovitostí stoupají, v roce 2020 rostly přibližně 8% tempem. „Navzdory zvyšování cen nemovitostí a současné ekonomické nejistotě stále více lidí zvažuje koupi nemovitosti. Vidíme, že zájem rostl nejen v loňském roce, ale i letos. Prodejům přitom nahrává více faktorů, tím klíčovým je odložená spotřeba kvůli ekonomickým omezením. Investice do nemovitosti je zároveň konzervativní, dobře odolává inflaci a hodnota takového majetku bude v čase pravděpodobně stoupat. Tomu všemu teď navíc nahrávají i rekordně nízké úrokové sazby hypoték, které patrně dosáhly svého minima, ze kterého zase začnou stoupat. Ostatně stoupající tendenci odborníci predikují již nějaký čas, to zájem o hypotéky ještě umocnilo,“ komentuje situaci na trhu Jiří Paták, spoluzakladatel EMA data. V prvním kvartále banky poskytly 32 729 hypoték za téměř 100 miliard korun. Průměrná úroková sazba ke konci čtvrtletí nepatrně stoupala a v březnu činila 1,94 % p. a.
Zájem o nemovitosti vyústil v 15% meziroční růst prodejů, kdy za první čtvrtletí roku 2021 dosáhl celkový odhadovaný objem prodejů domů a bytů přes realitní kanceláře 100,2 miliardy korun. Nejvíce se přitom dařilo M&M reality, a to i v počtu prodejů. Druhou největší realitní kanceláří co do objemu i počtu prodejů je RE/MAX. TOP 3 realitky uzavírá společnost Bidli, která se v objemech posunula ze čtvrté pozice, v počtech prodejů zůstává na loňském třetím místě.

TOP realitka podle objemu prodejů TOP realitka podle počtu prodejů
Q1 2020 Q1 2021 Q1 2020 Q1 2021
M&M reality M&M reality M&M reality M&M reality
RE/MAX RE/MAX RE/MAX RE/MAX
CENTURY 21 Bidli Bidli Bidli
Bidli CENTURY 21 Realitní kancelář STING Broker Consulting
Svoboda & Williams Broker Consulting Dumrealit.cz NEXT
Dumrealit.cz Svoboda & Williams CENTURY 21 CENTURY 21
NEXT DUNA HOUSE FRANCHISE REALITNÍ AGENTURA PRORADOST Realitní kancelář STING
Broker Consulting NEXT Broker Consulting Dumrealit.cz
EVROPA Dumrealit.cz NEXT DUNA HOUSE FRANCHISE
DUNA HOUSE FRANCHISE Realitní kancelář STING EVROPA EVROPA

EMA data TOP Realitka dlouhodobě sleduje vývoj prodejů nemovitostí realitními kancelářemi. Výsledky tržní analýzy zveřejňuje ve čtvrtletních i meziročních srovnáních.