11. 12. 2019

Fincentrum Reality: Zákon o regulaci makléřů nebude mít dostatečný efekt, chybí dozorový orgán

Důležitý zákon, který ovlivní domácí realitní trh, jde do finále. Vstoupit v platnost by měl začátkem nového roku a nastavit má podmínky pro činnost makléřů. „Současná podoba regulace nebude mít takový efekt. Chybí dozorový orgán, který by udával jasný směr a výklad pro všechny realitní zprostředkovatele,“ prohlásila Andrea Daňhelová, ředitelka provozu a jednatelka z Fincentrum Reality. Přední česká realitní kancelář se na zákon připravuje, v současné době už disponuje čtyřstupňovým vzdělávacím programem.

Chceš se živit jako makléř? Ano, tak splň podmínky – buď mít vysokoškolské vzdělání v oblasti práva, ekonomie nebo minimálně středoškolské vzdělání s maturitou. Dostatečná je také tříletá praxe. „Jenže v tom je právě problém, kdo bude praxi u současných makléřů kontrolovat? Ideální by bylo založit například obdobu oborové komory, která by byla pod záštitou státu. Například finanční poradce hlídá Česká národní banka. Dozorový orgán bohužel zákon vůbec neřeší,“ všimla si Andrea Daňhelová z Fincentrum Reality.
Aktuálně fungující makléři by tak s nově nastavenými podmínkami neměli mít problém. Buď prokáží své vzdělání, nebo doloží praxi, kterou nikdo pořádně nezkontroluje. „Efekt zredukovat realitní zprostředkovatele tak nebude zcela funkční. Spíše tím dáme překážku těm, kteří chtějí v tomto oboru začít pracovat. Nováčci budou muset složit zkoušku, ale z čeho přesně, to nám opět není zcela jasné,“ upozornila Daňhelová, ředitelka právního a compliance z Fincentra Reality.
Přitom regulace makléřů je potřeba, v České republice jich funguje 15 tisíc. „Pokud bychom to porovnali s Německem, kolik je tam makléřů na počet obyvatel, měli bychom mít v Česku kolem 5000 makléřů,“ propočítala Daňhelová, která základní směr zákona vítá. „Realitní zprostředkování je oproti finančnímu poradenství bez zákonného rámce, což znamenalo nejistotu pro spotřebitele. Stále se bohužel objevují makléři, kteří těm profesionálním nedělají dobré jméno.“

Pravidla pro úschovu se vyjasnila

Realitní zákon prošel začátkem listopadu Sněmovnou v posledním čtení a aktuálně Senátem, čeká se tak na podpis prezidenta. Návrh schválila vláda již začátkem roku. „Naštěstí zákon dostátá postupně lepší rámec,“ tvrdila Andrea Daňhelová z Fincentrum Reality, která narážela hlavně na nejasnost kolem poskytnutí úschovy finančních prostředků. Tu nesměly realitní kanceláře aktivně nabízet, zároveň ji zákon nezakazoval. „Jsem ráda, že v pozměňovacích návrzích byla akceptována možnost poskytnout úschovu a nastavila se jasná pravidla,“ dodala Daňhelová.

Makléři jsou v nejistotě
V současné době jsou mají makléři ze zákona obavy, a to zejména z rychlosti předpokládané účinnosti a z nejasných pravidel. „Proto je nutné, aby byl zákon co nejdříve schválen, byly nastaveny metodické pokyny a výkladové ustanovení, aby se realitní kanceláře zvládly připravit. Makléři působící ve větších kancelářích budou mít rozhodně výhodu oproti freelancerům, kteří se se změnami budou muset vypořádat sami,“ prohlásila Daňhelová z Fincentra Reality, která by doporučila, aby byla stanoveno minimálně půl roku mezi platností a účinnosti zákona.
Ve Fincentrum Reality se bude jednat spíše o kosmetické úpravy, které půjdou rychle procesovat. „Máme zabudovaný čtyřstupňový vzdělávací program, kterým musí projít každý realitní makléř v rámci půl ročního adaptačního procesu. Nesplnění znamená odchod z naší společnosti,“ dodala Daňhelová, ředitelka provozu Fincentra Reality.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu