EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Regulace realitního trhu je nutná a nevyhnutelná, říká odborník

 

Jestli se chceme v rámci realitního trhu přiblížit vyspělejším zemím, a především zajistit bezpečí pro klienta, musí se trh regulovat zákonem. Říká v rozhovoru Tomáš Šimek, který se v realitách pohybuje od svých 24 let a je vlastníkem franšízy RE/MAX.

Loading



 


V čem vidíte pozitiva, a naopak nedostatky realitního zákona?
V první řadě si myslím, že zákon o realitním zprostředkování měl již dávno platit. Jeho současná podoba je zastaralá a nevyhovující. Aktuální znění, ve kterém je povolena úschova finančních prostředků za prodej nemovitosti realitním kancelářím, je pak naprosto katastrofální.
Lobbisté zastupující realitní společnosti, které s těmito prostředky hazardují, tvrdí, že není potřeba advokátní, bankovní či notářské úschovy. To je průhledná argumentační demagogie. Nemožnost zneužití klientovo finančních prostředků na provoz realitních kanceláří považuji za elementární základ tohoto zákona. Doufám, že pozměňující návrhy nakonec zafungují a zdravý rozum zvítězí. Pokud se tak nestane, očekávám postupnou nápravu formou novel a do pár let funkční zákon, který bude především chránit zájmy klienta, a ne realitních lobbistů. Regulace našeho trhu je nutná a nevyhnutelná.
Jaký dopad bude podle vás realitní zákon mít?
Všichni makléři z mé kanceláře již nyní mají znalosti daleko převyšující současnou podobu neschváleného „realitního zákona“. To, zda se počet makléřů po jeho schválení sníží, není pro klienty zásadní. Důležité je, aby měl klient všude zaručenou jakousi minimální kvalitu a odbornost služeb realitního makléře. Pakliže se chceme posunout a přiblížit vyspělejším zemím, a především zajistit bezpečí pro klienta, nemáme jinou možnost než zákonem regulovat trh. Tedy stejně jako je to v ostatních finančních službách, kde se běžně disponuje s celoživotními úspory lidí.
Jaká je z vašeho pohledu budoucnost realit v České republice?
V realitách podnikám už pár let, takže si troufnu říci, že do jisté míry dokážu odhadnout budoucí směr. Ten podle mě tkví v další přibližování západu. V současnosti platí, že zatímco například v Německu probíhá přes realitní kanceláře zhruba 75 procent všech převodů nemovitostí a v USA je to dokonce 95 procent, u nás je to zhruba polovina. Dá se tak logicky předvídat, že i v ČR bude docházet ke zvyšování podílu prodejů nemovitostí přes realitní kanceláře.
Také předpokládám, že se do budoucna naše podnikání díky „realitnímu zákonu“ výrazně zpřísní. Realitní kanceláře budou například muset dohlížet na to, aby se nákupem nemovitostí nelegalizovaly výnosy z trestné činnosti. V současnosti jsme totiž evropským rájem takových investic, při čemž se na tomto modelu snaží různí pochybní „bez-realitní“ zprostředkovatelé přiživit. Předpokládám, že i stát bude mít zájem tomuto zamezit.
A jak se to tedy reálně promítne do každodenního fungování realitních kanceláří?
Co se týká posunu, tím hlavním je především vzrůstající informovanost a důvěra klientů. Povědomí o kvalitě a potřebě realitních kanceláří se u lidí zvyšuje. Pozadu za světem jsme hlavně kvůli naším zákonodárcům, kteří stále nebyli schopni vytvořit patřičnou regulaci kvality.
Kupříkladu finanční poradci nás tak předběhli o několik let dopředu. Kvalita služeb realitních kanceláří se na druhou stranu zvyšuje a kdo není schopen v dnešní době zajistit minimum jako je například profesionální videoprohlídka, home-staging, profesionální fotograf či dokumentace, nemá do budoucna šanci. Náš obor se bude také více digitalizovat. Samozřejmostí se stanou 3D prohlídky pomocí virtuální reality a tak dále. Kdo se tomuto dynamickému businessu nepřizpůsobí, pohoří.
Díky tomu, že RE/MAX působí globálně, mám možnost porovnávat práci v různých zemích i kontinentech a musím bohužel říci, že srovnání s námi podobnými zeměmi jako je například Portugalsko pro ČR nevyznívá vůbec příznivě. Máme před sebou ještě hodně práce.
Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *