25. 01. 2023

Firma AMiT investuje desítky milionů do vývoje a zahraniční expanze

Firma AMiT spol. s.r.o., přední český výrobce průmyslových řídících systémů a elektroniky, zveřejnila plány na nadcházející roky. Navzdory probíhající ekonomické recesi počítá s tím, že vynaloží investice v řádu desítek milionů korun do zahraničních projektů a vývoje nových přelomových technologií. Její vedení doufá, že se jí tak do pěti let podaří ztrojnásobit obrat divize AMiT automation ve výši 88 milionů korun dosažený v roce 2022. Celá společnost pak uzavřela rok 2022 s hospodářským výsledkem přesahujícím 500 mil. Kč. Společnost přichází s ambiciózní strategií nedlouho poté, co změnila majitele. V srpnu loňského roku se jím stala průmyslová investiční skupina Central Europe Industry Partners (CEIP).

„Naším cílem je investovat řádově desítky milionů korun do tzv. červené divize. Ta je považována za lídra v oblasti měření a regulace, řídících systémů a elektroniky pro průmyslovou automatizaci a automatizaci budov. Navazujeme přitom na strategii, která se nám už v minulosti osvědčila – za pomoci bezkonkurenční technické podpory propojujeme vývoj s vlastní moderní výrobou,“ říká Aleš Krutina, generální ředitel AMiT, a dodává: „Dalším logickým krokem je výrazně rozšířit dosah na zahraniční trhy a v příštích letech zainvestovat do vývoje nových inovativních řešení, po kterých je obrovská poptávka.“

Sám Krutina se do čela AMiT spol. s.r.o. dostal poté, co firmu jako celek loni v srpnu koupila průmyslová investiční společnost Central Europe Industry Partners (CEIP). Šlo přitom o nejvýznamnější investiční akci, kterou CEIP během roku 2022 zrealizovala. Do funkce nového generálního ředitele byl zvolen právě Aleš Krutina, který si s sebou přináší mnohaleté zkušenosti nasbírané v roli technického ředitele holdingu JABLOTRON.

Samotná divize AMiT Automation dosáhla během roku 2022 obratu 88 milionů korun. Vedení firmy v čele s Krutinou chce tento výsledek v pětiletém výhledu ztrojnásobit. Firma by tak ještě více posilnila profil celé CEIP, do které kromě ní patří výrobce svařovaných a nerezových konstrukcí ROKA Industry, poskytovatel měřících a testovacích technologií ELCOM, výrobce leteckých technologií JIHLAVAN, průmyslová servisní společnost BMH, výrobce tepelně tvarovaných plastových výrobků VYVA PLAST nebo zpracovatel drátů a plechů KBNK.

Společnost AMiT se na českém trhu pohybuje už od svého založení v roce 1992. Za více než tři dekády se jí podařilo stát se jedním z nejvýznamnějších tuzemských výrobců řídících systémů pro průmyslovou automatizaci a elektroniky pro kolejová vozidla a veřejnou dopravu. V současnosti je řízena ze dvou hlavních centrál v Praze a Brně. Expanze do zahraničí je proto logickým krokem, který odpovídá významu i stávajícímu profilu firmy.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu