09. 08. 2022

HB Index: Tempo růstu cen bytů a domů poprvé zpomaluje. Pozemky naopak překonaly nový rekord

Tempo růstu cen nemovitostí ve druhém kvartále mírně zpomalilo především na trhu bytových jednotek a rodinných domů. I přesto se ale u bytů jedná o nadprůměrný růst přesahující kvartálně 4 %. Byty meziročně podražily o 21 %, rodinné domy o 19,9 %. Opačný trend vykazuje kategorie pozemků, jejichž růst mezičtvrtletně zrychlil na 5,7 %, meziročně tak dosáhl na nový rekord 23,9 %.

Mezičtvrtletní změna (%) Index (Q1 2010 = 100) Meziroční změna

Mezičtvrtletní změna (%) Index (Q1 2010 = 100) Meziroční změna Mezičtvrtletní změna (%) Index (Q1 2010 = 100) Meziroční změna
  Byty Rodinné domy Pozemky
Q2/2021 3,8 184,1 21 % 4,2 165,9 19,9 % 5,5 205,5 23,9 %
Q3/2021 5,0 193,3 4,8 173,9 5,1 215,9
Q4/2021 5,0 203 4,6 181,9 5,7 228,2
Q1/2022 5,4 214 4,7 190,4 5,6 240,9
Q2/2022 4,1 222,8 4,5 198,9 5,7 254,6

„Ve druhém čtvrtletí roku došlo k částečnému zpomalení růstu nemovitostí, bytů a rodinných domů. Pozemky naopak atakovaly další rekordy. Postupně se tak začínají projevovat kroky České národní banky v oblasti úrokových sazeb a zpřísnění úvěrových ukazatelů, které měly za cíl trh ochladit. Vysoké úrokové sazby a snížený zájem o hypotéky prozatím v 2. čtvrtletí neměly větší dopad na ceny nemovitostí. Těch je na trhu dlouhodobý nedostatek, a i investice do nich je stále mezi veřejností brána jako vhodný cíl jejich investic. Očekáváme však, že v druhé polovině roku se tyto vlivy začnou více projevovat na snížení tempa růstu cen nemovitostí,“ vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Níže naleznete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Jiřího Feixe. HB INDEX je zveřejňován čtvrtletně. Jeho aktuální i historické hodnoty naleznete také na www.hypotecnibanka.cz.

HB INDEX 2Q 2022 – Bytové jednotky:

REKLAMA

„Vysoké tempo růstu, které jsme u bytových jednotek zaznamenali v minulých letech, zpomalilo, a to na 4,1procentního bodu. Cenový růst byl způsoben pokračováním růstového trendu z prvního čtvrtletí. Ke konci čtvrtletí jsme již zaznamenali dostavující se negativní faktory, které začínají pomalu brzdit další růst. Zdá se, že trh začíná být po dlouhé době ovládán kupujícími, nikoliv prodávajícími. Růst cen táhly především kraje, naopak nemovitosti v Praze vykázaly nejmenší pohyb cen. Pražský trh s novostavbami zaznamenal stagnaci cen a třetinový propad prodejů. Vzhledem k rostoucím úrokovým sazbám hypoték převažovali u novostaveb kupující s vlastními finančními prostředky,“ shrnuje Jiří Feix.

HB INDEX 2Q 2022 – Rodinné domy:

„Tempo růstu cen rodinných domů mírně zpomalilo, kvartálně na 4,5procentního bodu. Dopad na zpomalení má nižší poptávka, kterou ovlivnily vyšší úrokové sazby. Přetrvává zájem o menší rodinné domy v dobrém technickém stavu. Naopak je viditelný propad poptávky po starších, energeticky náročných domech a těch, které jsou ve větší vzdálenosti od velkých měst. Důvodem jsou rostoucí ceny energií a pohonných hmot. Ceny materiálu a energií mají i dopad na stavební trh jako celek, a i z toho důvodu se individuální výstavba rodinných domů prakticky zastavila. Díky rostoucím nákladům se u mnoha projektů práce prodlužují a u některých dokonce zastavují na dobu neurčitou. Výjimkou v developerských smlouvách nejsou ani inflační doložky,“ doplňuje Jiří Feix.

REKLAMA

HB INDEX 2Q 2022 – Pozemky:

„Pouze kategorie pozemků si tento kvartál udržela rostoucí pozici, dokonce dosáhla na historicky nejvyšší meziroční růst téměř 24 %. Důvodem je dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, na kterou prozatím nedopadl vliv rostoucích úrokových sazeb. Pozemky se stále potýkají s limity trhů, které jsou spojené s problematikou zastaralých územních plánů a nedostatečné kapacity inženýrských sítí pro výstavbu. V této kategorii prozatím stále roste zájem o pozemky vzdálené od měst, především díky jejich cenové dostupnosti,“ uzavírá Jiří Feix.

O HB INDEXu:

Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu roku 2011. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HB INDEX je zkonstruován s využitím hédonického modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Do modelu vstupují údaje získané z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky, člena skupiny ČSOB.

Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010, jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo. Struktura indexu bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. Na přípravě indexu spolupracuje uznávaný odborník z Akademie věd ČR Martin Lux, který je zároveň odborným garantem výpočtu indexu. HB INDEX společně s odborným komentářem zveřejňuje Hypoteční banka každé čtvrtletí na svých webových stránkách a také na www.hypotecnibanka.cz.