17. 02. 2022

Heimstaden dál zrychluje tempo investic do svého portfolia. Letos dá na zateplování, nové projekty a opravy téměř dvě a půl milirady korun

Skokový nárůst prostředků na opravy, revitalizace a zateplování domů pokračuje ve společnosti Heimstaden i v roce 2022. Největší tuzemský poskytoval nájemního bydlení dál naplňuje cíl masivně investovat do svého portfolia, který svým nájemníkům veřejně slíbil při vstupu skandinávské skupiny Heimstaden na český trh před dvěma lety. Největší část z rekordních skoro dvou a půl miliardy korun skončí v roce 2022 tradičně u zateplovacích projektů.

Snižování emisí a zateplování

Jen v roce 2022 tak Heimstaden investuje do zateplení 560 milionů korun, což je o více než 200 milionů více než vloni. „Je to dosud nejvíc, kolik jsme investovali do snížení energetické náročnosti budov. Tempo, kterým postupujeme, je každý rok větší, což odpovídá závazku celé skupiny Heimstaden do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů nejméně o 46 procent v souladu se záměrem Pařížské dohody,“ říká generální ředitel české pobočky Heimstaden Jan Rafaj.

Největší zateplovací projekty, které letos společnost dokončí, jsou ve Slovenské ulici v Karviné (50 mil. Kč), v ulici Dr. Vaculíka ve Frýdku-Místku (30 mil. Kč) a Resslově ulici v Havířově (17 mil. Kč).

Proměny celých lokalit

Dalších 52 milionů korun investuje Heimstaden v Havířově-Šumbarku  do kompletní proměny domů v Anglické a Jarošově ulici. Projekt, který běží již od roku 2020, mění především způsob vytápění. Kamna na tuhá paliva, případně lokální plynová topidla, nahrazuje Heimstaden moderními centrálními kotelnami. Investice se týkají celkem 6 domů, které budou zároveň zatepleny. Všech 192 bytů ve 24 vchodech navíc projde rekonstrukcí. Kompletní rekonstrukce jako na Šumbarku včetně vybudování nových rozvodů a kotelen se dočkají i domy ve Slámově a Zvoníčkově ulici v Ostravě-Michálkovicích. Předpokládaná investice je 60 milionů korun.

Heimstaden bude pokračovat  také  ve významné proměně ostravské části Kunčičky. V letošním roce opraví další 3 domy s 30 byty v celkovém objemu 62 milionů korun. Revitalizace této oblasti poběží ještě nejméně dva roky. Celková investice do domů a nejbližšího okolí dosáhne 370 milionů Kč a Heimstaden v součtu nabídne 300 zcela zrekonstruovaných bytů.

Záměr investovat do lokalit s finskými domky Heimstaden oznámil již vloni. Skupina Heimstaden navíc již v loni oznámila svou ambici přestat topit do roku 2027 uhlím a využívat ekologičtější způsoby vytápění. Heimstaden zatím počítá s výstavbou dvou typových dřevostaveb na volných parcelách v Doubravě.

Bydlení pro seniory

Dokončen bude také projekt přátelského bydlení pro seniory v Havířově za téměř 50 milionů korun. Nabídne byty pro seniory, kteří chtějí bydlet za dostupnou cenu v bezbariérovém prostředí, kde najdou soukromí, vlastní zeleň i řadu služeb. „Senioři jsou naší velmi početnou nájemnickou skupinou. Chceme vyslat jasný vzkaz, že jsme tu pro ně a že o ně jako o naše klienty jednoznačně stojíme. Bude-li projekt úspěšný, rádi bychom podobný styl bydlení vybudovali i v dlaších městěch, kde působíme,” dodává Jan Rafaj. Bezbariérové bydlení nabídne 66 malometrážních bytů, které budou vybaveny kuchyňskou linkou se spotřebiči a v koupelně sprchovým koutem. Chybět nebudou bezpečnostní prvky, jako jsou madla, bezpečnostní tlačítka napojená na recepci či detektory kouře. V jednom z domů bude k dispozici nonstop recepce, společenská místnost pro setkávání a také menší nebytové prostory pro doprovodné služby (lékař, kadeřnictví, apod.)  Za klienty bude pravidelně docházet sociální pracovník.

Další investice plánované v roce 2022:

Renovace volných bytů 775 mil. Kč
Zdravotechnika a kanalizace 122 mil. Kč