16. 12. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Hypoteční trh je vítězem koronakrize, letošní rok bude rekordní. Úroky propadly pod dvě procenta

Hypoteční trh si stále žije vlastním životem, jakoby koronavirová krize kolem nedrtila jedno odvětví ekonomiky za druhým. O půjčky na bydlení je stále enormní zájem. Jen v listopadu poskytly banky hypotéky za skoro 27 miliard korun. Jde tak o druhý nejsilnější měsíc v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex. I díky tomu bude s velkou pravděpodobností rekordní celý letošní rok. Zájem o hypotéky zvyšuje také neustále klesající průměrná úroková sazba, která se snižuje už osm měsíců v řadě. V listopadu dokonce po třech letech a osmi měsících opět pokořila dvouprocentní hranici, když klesla na 1,98 procenta.

V listopadu banky uzavřely celkem 9323 hypoték, což je o 523 více než v říjnu. Meziročně počet uzavřených hypoték v jedenáctém měsíci letošního roku vzrostl dokonce o dva tisíce. Hypoteční statistika také potvrzuje, že ceny nemovitostí i nadále rostou. Průměrná výše hypotéky se v listopadu dostala na nový rekord – konkrétně dosahovala 2 887 178 korun. To je o takřka 382 tisíc více než před rokem.
Zcela jasně se tak ukazuje, že nemovitosti představují jeden z nejbezpečnějších způsobů uložení peněz, a to i v krizi. Nemovitosti totiž neztrácí na ceně, naopak neustále zdražují. Pokud si někdo pořizoval byt nebo dům loni, tak letos by ten samý už koupil o několik set tisíc korun dráže.
Zájem investorů o nové byty tak částečně pokrývá výpadek poptávky od zájemců o vlastní bydlení. Nepotvrdily se černé zvěsti o tom, že banky z obav o budoucí vývoj ekonomiky přehodnotí svou úvěrovou politiku a výrazně omezí poskytování hypoték. Klesající úrokové sazby u hypoték ukazují na opak. Banky se co nejnižším úrokovým číslem snaží získat co nejvíce klientů a přetáhnout je od konkurence. Nemyslím si, že by se na tom mělo v brzké době něco zásadně měnit. Hypoteční trh tak má našlápnuto ke spanilé jízdě také na začátku nového roku.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.