12. 09. 2012

Subjekty:
ČSOB

Hypotéka s bonusem: úvěry za 1,2 miliardy korun, 60 milionů pro klienty na bonusech

Hypotéka s bonusem svou konstrukcí na českém trhu unikátní má úspěch. Jejím prostřednictvím ČSOB od začátku května poskytla klientům více než 1,2 miliardy korun. Na celkovém objemu nových hypoték se pak produkt odměňující věrné klienty podílí již několika desítkami procent.

ČSOB novinkou reagovala na současnou zvýšenou poptávku v oblasti refinancování hypotečních úvěrů. Z odhadů České národní banky* vyplývá, že podíl refinancovaných hypoték na nových prodejích roste až ke třetině a tento trend by měl ještě do konce roku zesílit. Nové podmínky letos u svých úvěrů vyjednávají totiž klienti, kteří uzavřeli smlouvy v rekordních letech 2007 a 2008.

„S Hypotékou s bonusem banka klientovi odpustí část úvěru – výše odměny je přitom natolik motivační, že nemusí každé tři roky nebo pět let porovnávat nabídky a vyjednávat refinancování,“ vysvětluje Ivana Bohatcová, výkonná manažerka segmentu Bydlení a úvěry ČSOB.

Inovativní hypotéka od ČSOB motivuje k věrnosti tím, že když klient u ČSOB zůstane, banka mu odpustí 5 % z výše úvěru. O první část bonusu mu bude jistina úvěru snížena po dvanácti letech splácení, o druhou polovinu na konci splatnosti úvěru. Pokud si klient například sjedná dvoumilionovou hypotéku, splatí při dodržení podmínek úvěr ponížený o 100 tisíc korun. Klient již od počátku splácí jistinu poníženou o výši bonusu a výše měsíční splátky je proto nižší oproti standardní hypotéce se stejnými parametry.

K získání bonusu musí klient splnit dvě podmínky. Hypotéku v minimální výši 200 000 Kč musí splácet alespoň 20 let a mimořádná splátka může dosahovat maximálně 20 % ze zůstatku úvěru v době změny úrokové sazby.

REKLAMA

Klient se ale nemusí obávat žádných sankcí, pokud by podmínky nesplnil. V takovém případě se z hypotéky stává standardní úvěr. Pokud již byla klientovi poskytnuta první část bonusu, pak o tuto částku nepřichází.

* Zdroj:  Zpráva o finanční stabilitě 2011/2012 (ČNB)