02. 02. 2022

Hypotéky se v lednu posunuly blíž k 5 procentům. Co se sazbami udělá zítra ČNB?

Průměrná nabídková sazba hypoték vzrostla v lednu o dalších 26 bazických bodů, jak vyplývá z aktuálních dat společnosti Golem Finance. Zatímco v prosinci banky nabízely hypotéky v průměru se sazbou 4,15 %. V lednu hodnota titulního indexu GOFI70 již vystoupala na 4,41 %.

Index GOFI 70, jak už z názvu vyplývá, monitoruje napříč celým trhem nabídkové sazby hypotečních úvěrů v pásmu LTV do 70 %. V případě hypoték poskytovaných na více než 80 % hodnoty nemovitosti (LTV nad 80 %) jsou sazby i nadále zhruba o polovinu procentního bodu vyšší. Index GOFI 85 v lednu vzrostl o 25 bps. na 4,89 % a index GOFI 90 aktuálně dosahuje 4,94 %.

Tip: Aktuální přehled nabídkových sazeb naleznete v našem SROVNÁVAČI.

Realizační sazby jsou už také nad 4 procenty

Kromě nabídkových sazeb rostou samozřejmě i úrokové sazby reálně sjednávaných hypoték, které monitorujeme prostřednictvím našeho indexu GOFIREAL. Index GOFIREAL vzrostl v lednu meziměsíčně o 21 bps na 4,1 %. Trhem respektovaný FINCENTRUM HYPOINDEX se na tuto hodnotu dotáhne v následujících měsících.

ČNB zvýší sazby minimálně o 0,5 p.b.

„Banky jsou nyní ve stavu očekávání, jakým způsobem rozhodne o úrokových sazbách ČNB. Trh v tuto chvíli očekává navýšení o 0,5 – 0,75 p.b. Ačkoliv trh již navýšení sazeb ČNB do jisté míry započítává do svých kalkulací, domníváme se, že další navýšení sazeb bude minimálně krátkodobým impulzem pro růst ceny zdrojů, z kterých banky financují své úvěrové aktivity a následně tedy bohužel dojde i k navýšení nabídkových sazeb hypoték. Průměrná nabídková sazba v lednu vzrostla meziměsíčně o 26 bps. na 4,41 %. Po navýšení sazeb ČNB očekáváme, že se sazby hypotéky ještě více přiblíží 5procentní hranici,“ říká Luboš Svačina z Golem Finance.

Tip: Více o vlivu základních sazeb ČNB na sazby hypoték naleznete v našem prosincovém komentáři
Zdroj : Golem Finance, banky, hypoindex.cz

Vývoj Swiss Life Hypoindexu