19. 01. 2022

Hypotéky zdražují nejrychleji za 18 let, růst sazeb ovlivní dostupnost vlastního bydlení

Zájemce o vlastní bydlení financované prostřednictvím hypotéky čeká těžký rok. Už loni hypoteční sazby rostly nejrychleji za 18 let a růst ani letos neskončí. Navíc se ztíží dostupnost hypoték zpřísněním pravidel pro jejich získání. Průměrná úroková sazba hypoték rostla v prosinci podle ukazatele Fincentrum Hypoindex nejrychleji v historii sledování, když stoupla o 29 bazických bodů na 2,99 procenta. Nabídkové ceny se ale nyní podle ukazatele pohybují i vysoko nad čtyřprocentní hranicí.

Podle Fincentrum Hypoindex sjednaly banky za celý loňský rok hypotéky v rekordním objemu takřka 430 miliard korun a výrazně tak překonaly předchozí maximum 254 miliard korun z roku 2020. Jen v prosinci loňského roku poskytly banky 10 745 hypoték za 34,532 miliardy korun a prosinec se tak stal nejsilnějším posledním měsícem roku v historii ukazatele. Růst cen nemovitostí nepřímo potvrzuje také zvýšení průměrné hypotéky. Ta za loňský rok vzrostla meziročně o 247 588 korun na 3 213 738 korun. O rok dříve se průměrná hypotéka zvýšila dokonce o 422 tisíc korun.

Tím však špatné zprávy pro zájemce o hypoteční financování nemovitosti nekončí. Česká národní banka (ČNB) na konci prosince zvýšila základní úrokovou sazbu o výrazný jeden procentní bod na 3,75 procenta a počítá s jejím dalším růstem i v letošním roce. To se samozřejmě projeví zdražením komerčních úvěrů včetně těch hypotečních. Podobně vysoké základní úrokové sazby byly v Česku naposledy v roce 2008, kdy se hypoteční sazba pohybovala kolem 5,5 procenta. Podobná výše hypotéky se proto dá očekávat i letos.

Problém to způsobí hlavně zájemcům o vlastní bydlení, kteří budou muset i v případě hypotečního financování sáhnout hlouběji do kapsy. Na hypotéku se přitom například v Praze kupuje každý druhý nový byt. Zásadní zdražení hypoték tak výrazně ovlivní i rezidenční trh, kde se poměr kupujících obrátí ve prospěch investorů s vlastními penězi.

Nepříjemnosti čekají také ty domácnosti, které už hypotéku mají a v nejbližší době jim končí fixační období. Podobně výhodné podmínky jako v minulých letech, kdy hypoteční sazby naopak atakovaly rekordně nízké úrovně, už jim banky nenabídnou. V mnoha případech musí počítat i se stoprocentním zdražením. Měsíčně tak jen za splátky hypotéky zaplatí mnoho tisíc korun navíc. Už nyní by na tyto vyšší výdaje měli lidé začít šetřit.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.