22. 02. 2022

Ideální byt předraženého Česka? Stále kolem 70 metrů, jen je dál od centra a čeká na generální rekonstrukci. A má trpělivého majitele

Představa o ideálním bydlení se kvůli cenám mění. Zatímco před deseti lety si ještě leckdy mohli zájemci o bydlení u developerů zažádat o slevu, dnes jsou to oni, kdo musí dělat při nákupu bytů kompromisy. Změnila se tak i představa o ideálním bydlení a mezi jeho vlastnosti se dostávají ty ryze praktické – Češi totiž hledají především rovnováhu mezi kvalitou a cenou. Vyplývá to z údajů digitální realitní služby Bezrealitky a realitní služby Maxima Reality.

Nejviditelnější ústupky dělají Češi ve vzdálenosti bydlení od městských center. Akceptovaná dojezdová doba ode dveřím bytu ke dveřím kanceláře se například v Praze za posledních 5 let zvedla o neuvěřitelných třicet minut. Letos by se mohla dostat až k hranici 80 minut a s dražším bydlením ve městech se bude i nadále prodlužovat.

Kvůli cenám již domácnosti takřka rezignovaly na hledání bydlení v konkrétních čtvrtích. Podle Hendrika Meyera, CEO digitální realitní služby Bezrealitky, je to poznat i na způsobu vyhledávání – zatímco ještě pár let zpět uživatelé hledali nemovitosti především podle kombinace dispozice a lokality, dnes je to podle dispozice a ceny. Lokalitu naopak nechávají v procesu na posledních místech, aby měli množinu výběru co nejširší.

“V minulosti lidé vždy řešili – pomalu na minuty – jak dlouho budou dojíždět do kanceláří nebo s dětmi do škol. Teď mám upřímně dojem, že stále častěji řeknou ‘bůh ví, jak to bude’ a už se netrápí tím, že neseženou byt ve Vršovicích nebo Veveří a jdou klidně někam na samou hranici města,” zmiňuje Meyer. “Je to samozřejmě z ryze praktických důvodů – pokud nemůžete jako zájemce přeplácet, pak je čekání na ideální byt v konkrétní lokalitě během na dlouhou trať s nejistým výsledkem.”

Zajímavý obrat nastal také v přístupu k technickému stavu bytu. Zatímco ještě do poloviny roku byly v kurzu spíše byty po generální rekonstrukci, dnes nemají domácnosti problém stěhovat se do nerekonstruovaných domů a bytů. Rozdíl v ceně se totiž může blížit klidně až k milionu.

REKLAMA

“Cena stavebních prací a materiálů roste a je logické, že hodnotu rekonstrukce chce prodávající plně promítnout do prodejní ceny. Na druhou stranu stěhovat se do zcela zrekonstruovaného nemusí být nic příjemného,” zmiňuje Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality. “Byty, které dáváme do nabídky, proto prochází alespoň dílčí rekonstrukcí, která jejich cenu nezvedne tolik. Zůstávají dostupné a zároveň jsou připravené k okamžitému nastěhování.”

Češi naopak nejsou ochotni slevit z velikosti obytné plochy. Nejpoptávanější zůstávají stále byty 2+1 nebo 3+kk s výměrou kolem 70 metrů. Ta se – narozdíl od novostaveb – za poslední roky u starších bytů zmenšila jen o pár metrů čtverečních. Pokud Češi z obytné plochy něco ukrojí, pak je to spíš balkon, terasa, předzahrádka nebo například komora. Secondhandový trh tak jde proti kurzu novostaveb, kde se naopak nabízené byty zmenšují pravidelně.

Trpělivý prodejce a nové způsoby financování

Neklidná hypoteční doba klade vyšší nároky také na majitele nemovitostí. Při veškerých změnách totiž může zajištění jistiny a sjednání hypotéky trvat o trochu déle, než tomu bylo v minulosti. A může nastat i situace, kdy se scénář, na který se zájemce spoléhá, nenaplní a on musí rychle hledat alternativní cesty. Což v době, kdy si mohou majitelé ze zájemců vybírat, většinou vede k odmítnutí.

REKLAMA

“I proto jsme zavedli službu Bezrealitky Hypotéka, která umožní co nejrychleji zjistit, zda má zájemce možnost vyhlédnutou nemovitost ufinancovat,” zmiňuje Hendrik Meyer. Průběžná splátka hypotečního úvěru se zájemcům nově ukazuje s každým inzerátem a po zadání konkrétních údajů mají šanci získat nabídku na míru ve spolupráci s finanční službou Partners.

Vladimír Zuzák zase potvrzuje, že v současné situaci se jednou z důležitých rolí realitní služby stává i schopnost co nejvíce pomoci s financováním. Například nabídkou okamžitého odkupu nemovitosti nebo předplatbou.

“V tomto ohledu začíná být naše role nezastupitelná. Pokud kvůli pořízení nového bydlení prodává zájemce stávající nemovitost, aby měl dostatek hotovosti, měla by to být realitka, kdo mu s tím maximálně pomůže,” zmiňuje Vladimír Zuzák, jehož Maxima například nabízí předplatbu poloviny ceny nemovitosti ještě před prodejem. “A pochopitelně roli hraje i důvěra v nás jako garanta procesu. Prodejce tak snáz dá šanci i zájemci, který nemá peníze v hotovosti a financování deprve dolaďuje.”

Ideální byt únor 2022

• Dispozice: 2+1 nebo 3+kk
  • Výměra: 65 – 75 metrů
  • Dojezd do centra (Praha): ideálně 40 minut (max: 80 minut)