13. 08. 2019

Index kvality života 2019: Říčany opět v čele, největším skokanem je Přelouč

Nejvyšší kvalitou života se mohou podruhé za sebou chlubit středočeské Říčany. Přelouč v Pardubickém kraji si oproti loňskou nejvíce polepšila – město v žebříčku poskočilo o 88 míst. Poslední místo opět obsadila moravskoslezská Orlová. Vyplývá to z druhého ročníku Indexu kvality života. Ten sestavila společnost Obce v datech a její hlavní konzultační partner Deloitte.

Index kvality života porovnává veřejně dostupná data ve všech 206 českých obcích s rozšířenou působností (ORP). Zahrnuje celkem 29 proměnných, které vyjadřují úroveň zdraví, prostředí a dostupnosti zdravotní péče, optimální materiální podmínky (práce, bydlení a vzdělání), dostatečnost služeb a také vztahy mezi lidmi (například ve formě existence místních spolků, apod.). Analytici pracují s velkými daty z internetu a veřejného sektoru. Obce subjektivně nehodnotí, pouze porovnávají dostupnost v jednotlivých obcích, a to na bázi principů metodik OSN a OECD validovaných Deloitte.
„Také s ohledem na rostoucí ceny nemovitostí v Česku chceme lidem pomoci při rozhodování o výběru místa pro život. Za klíčový přitom považuji optimální poměr nákladů na bydlení a kvality života. Neméně důležitou ambicí projektu je také poskytnout starostům datové podklady pro jejich budoucí rozhodování,“ říká Pavel Šiška, vedoucí partner v oddělení poradenství Deloitte.
Nejvyšší kvalita života je dlouhodobě v Praze, Brně a jejich okolí. Velmi dobrých výsledků dosahují také jižní, jihozápadní a střední Čechy. Mezi krajskými městy dominují Praha, Brno, Plzeň, Pardubice a Hradec Králové.
„Nejnižší hodnocení mají obce ze strukturálně postižených regionů, tedy Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Ve většině obcí z těchto regionů žije vysoký podíl lidí s finančními problémy, je v nich v porovnání se zbytkem ČR vysoká nezaměstnanost. A v Ústeckém a Moravskoslezském kraji je i poměrně vysoké znečištění ovzduší,“ komentuje výsledky Jan Havránek, jednatel společnosti Obce v datech.
První a poslední dvě místa zůstala oproti roku 2018 nezměněna. K nejvýraznějšímu zlepšení došlo v Přelouči, která se posunula o 88 příček. Napomohlo tomu zlepšení podmínek v oblasti stěhování mladých, hazardu a průměrné délky života. Z hlediska krajů si polepšily nejvíce obce ve Zlínském a Jihomoravském kraji.
Nejvýraznější propad zaznamenal Železný Brod, a to hlavně v ukazatelích hazardu, stěhování mladých, dětských lékařů a v nezaměstnanosti. Na úrovni krajů pak největší pokles vykazují obce Královehradeckého kraje.
Tisková zpráva Deloitte

Vývoj Swiss Life Hypoindexu