14. 09. 2023

Investiční skupina KAPRAIN kupuje bývalý výrobní závod Howden ČKD v Praze 9

Česká investiční skupina KAPRAIN získala cca 53 000 m2 brownfieldu od společnosti Howden ČKD Compressors, která je součástí přední světové strojírenské společnosti Howden, nedávno koupené společností Chart Industries (NYSE: GTLS).

Společnost Howden ČKD Compressors exkluzivně pověřila Colliers, předního poskytovatele diverzifikovaných profesionálních služeb v oblasti komerčních nemovitostí a investic, prodejem objektu.

KAPRAIN byl založen v roce 2013 panem Karlem Pražákem a je jednou z předních českých investičních společností s objemem aktiv přesahujících 33 miliard Kč.

Společnost Howden byla založena jako námořní strojírenská společnost ve Skotsku v roce 1854 a rozvinula se v celosvětového lídra ve výrobě řešení pro manipulaci se vzduchem a plyny. Howden koupil podnik ČKD Kompresory spolu s výrobním závodem v Praze 9 v roce 2013 a pokračoval ve výrobě kompresorů na míru až do roku 2019, kdy se přestěhoval do svého současného závodu v Nehvizdech.

Nemovitost má jedinečnou polohu. Nachází se přibližně 300 m od stanice metra Českomoravská a sousedí s kancelářským komplexem Harfa Business Center, jehož developerem je společnost KAPRAIN. O budoucím využití lokality bude rozhodnuto ve spolupráci s Městskou částí Praha 9 a předpokládá se, že bude zahrnovat kombinaci občanské a veřejné vybavenosti spolu s komerční a rezidenční zástavbou.

REKLAMA

Na transakci se podílely zkušené týmy poradců – PRK Partners a Colliers International na straně prodávajícího a BBH na straně kupujícího.

Tomáš Szilágyi, Associate Director v Colliers, komentoval: „Jsme potěšeni, že jsme mohli poskytnout poradenství společnosti Howden ČKD Compressors při hledání kupce a úspěšném dokončení prodeje jejího areálu v Praze 9.  Navzdory určitému ochlazení na trhu komerčních nemovitostí se nám díky strukturovanému prodejnímu procesu podařilo získat značný zájem kupujících o tento strategicky umístěný brownfield, a nakonec i dosáhnout vynikajícího výsledku. Vzhledem k tomu, že společnost KAPRAIN je v dané lokalitě etablovaná, představuje pro tento projekt ideálního investora. Těšíme se na budoucí podobu tohoto areálu a na to, jak změní urbanistické prostředí v této části města.“

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu