26. 10. 2020

Investoři do nemovitostí volí hlavně malometrážní byty, mimo Prahu si je stále častěji kupují mladší lidé

Největší skupinu majitelů investičních bytů tvoří generace třicátníků až čtyřicátníků, jak vyplývá z interních statistik společnosti GarantovanyNajem.cz. Dynamicky rostoucí podíl na trhu ale mají i mladší věkové skupiny, a to především mimo Prahu. Namísto postupného růstu cen jsou mladí investoři orientovaní hlavně na výnosy z nájmů. Důležitým hybatelem trhu s nemovitostmi jsou vysokoškolští studenti, kteří v průběhu studia své bydlení střídají častěji. Mezi nejoblíbenější investiční byty patří především garsoniéry s rozlohou do 50 m2. V Praze se ale daří i pronájmům luxusních nemovitostí v exkluzivních lokalitách.

Malé byty pro absolventy, kteří začínají na trhu práce, anebo naopak honosné příbytky v centrech měst. Tak vypadá současný trh s investičními byty v České republice optikou interních dat společnosti GarantovanyNajem.cz, která se specializuje na pronájem a kompletní správu nemovitostí. Ze statistik také vyplývá, že mezi investory se stále častěji objevují mladší generace.Ty postupně vyrovnávají stávající, avšak nadále dominantní ročníky 1970 až 1985. „Tyto ročníky jsou mezi našimi klienty v rámci vlastnictví investičních nemovitostí vůbec nejsilnější v Brně. Obecně je ale největší skupina majitelů využívajících naše služby průměrně ve věku 35 až 45 let,“ uvádí Viktor Mejzlík, obchodní ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz.
Věk investorů v Praze stoupá
Zcela opačný trend přetrvává v hlavním městě, kde průměrný věk majitelů investičních bytů stoupá. Podle Viktora Mejzlíka je tomu tak především z důvodu výrazně vyšších cen nemovitostí: „Pro mladé lidi se pražské byty stávají čím dál nedostupnějšími. Když už se rozhodnou pro koupi, většinou se nejedná o investici, ale o prostor k vlastnímu bydlení a pro rodinu. Pořídit si investiční byt za současných podmínek se mladším zájemcům v Praze většinou nevyplatí.“ Zatímco starší generace spoléhají na dlouhodobý růst cen, pro mladé generace je důležitější především výnos z nájmu. Ten navíc často využívají ke splácení hypotéky, kterou si pro pořízení investiční nemovitosti sjednali.
Nejlépe v malém
Typický investiční byt nepřesahuje podle dat společnosti GarantovanyNajem.cz užitnou plochu 50 m2. Jedná se o garsoniéry, případně byty s dispozicemi 1+kk či 2+kk. Naopak nejméně populární na investici jsou „standardní“ rodinné jednotky typu 3+1 či 3+kk s rozlohou nad 70 m2. Ty vyhledávají zejména tzv. rodinní investoři, kteří nemovitost plánují v budoucnu přenechat k užívání potomkům. „Typickým investičním bytem jsou garsoniéry s metráží do padesáti metrů čtverečních, často i jen třicetimetrové, které jsou určeny především mladým lidem po ukončení studia. Pomyslný druhý pól pak tvoří prostorné luxusní byty, pro které vzniká náročnější klientela v exkluzivních lokalitách a centrech měst. Ty jsou navíc často nabízeny k pronájmu již zařízené,“ vysvětluje současné trendy Viktor Mejzlík.
Tahouny jsou vysokoškoláci
Za nejlukrativnější místa z hlediska investičních nemovitostí považuje Viktor Mejzlík především větší města s vysokými školami nebo jejich blízké okolí. Patří mezi ně například Olomouc, Plzeň, Ostrava, Hradec Králové nebo Pardubice. Studenti, kteří se do těchto lokalit stěhují, udávají trh do pohybu častou výměnou bytů. Většinou se jedná o stěhování z kolejí nebo velkých studentských či party bytů, kde studenti bydlí společně, do menších bytů 1+kk nebo 2+kk pro samostatné bydlení. To se týká jak končících studentů, tak i absolventů, kteří ve svém „studentském“ městě díky pracovnímu uplatnění zůstávají i po ukončení studia.
Tisková zpráva GarantovanyNajem.cz

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek