10. 12. 2020

Jak naložit s hypotékou při ztrátě zaměstnání?

Stále více lidí se bojí příchodu ekonomické krize, ztráty zaměstnání a následně situace, kdy nebudou mít dostatek prostředků na splácení svých závazků. Největší hrozbu představuje riziko neschopnosti splácet hypoteční úvěry, které jsou v mnoha rodinách největší finanční zátěží. Jaká řešení se nabízí, když dojde ke ztrátě zaměstnání?

Máte rezervu
S případnou ztrátou zaměstnání a výpadkem pravidelného příjmu se vyplatí počítat dopředu. Pokud máte finanční rezervu, která vám minimálně po dobu šesti měsíců pokryje pravidelné splátky hypotéky, můžete pokrýt výpadek příjmů z těchto zdrojů. V okamžiku ztráty zaměstnání se také podívejte, kde všude můžete ušetřit.
Využijte pojištění schopnosti splácet
Pokud ztratíte zaměstnání a máte sjednané pojištění schopnosti splácet pro případ ztráty zaměstnání, pak jednoduše využijte pojištění a splátky za vás pak platí pojišťovna.
„Pojištění schopnosti splácet pomůže v případě výpadku příjmu se splácením hypotéky, spotřebitelského úvěru, osobní půjčky, kreditní karty, kontokorentu, leasingu, ale i Peer2Peer půjček,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny.
Domluvíte se s bankou
Banky také umožňují klientům v tíživé finanční situaci odložení až několika měsíčních splátek hypotéky. Například Komerční banka může vyhovět žádosti o odložení splátky na dobu jednoho až šesti měsíců. mBank zase nabízí odložení splátek úvěru až na devět měsíců, a to v případě ztráty zaměstnání nebo také nemoci trvající jeden měsíc a déle. V době trvání hypotéky je možné odložit splátky maximálně dvakrát. Po celou dobu odkladu splátek jsou hrazeny pouze úroky.
Kromě odkladu splátek se lze s tuzemskými bankami domluvit i na dočasném snížení měsíční splátky. Pokud víte, že vám nezbývají peníze na zaplacení splátky, začněte s bankou co nejdříve jednat. Určitě se vám podaří najít společné řešení.
S hypotékou pomůže i stát
Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytuje takzvanou dávku mimořádné okamžité pomoci (MOP) zvanou „MOP COVID-19“ vztahující se na jídlo, základní hygienické potřeby, nájem a služby spojené s bydlením, internet a služby spojené s telefonováním, a také na splátky hypotéky.  O dávku je možné požádat na úřadu práce, a to i elektronicky.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek