03. 06. 2019

Jak pomůže pojištění schopnosti splácet při úrazu, nemoci či péči o rodiče?

V případě, že se mi stane nějaký vážný úraz, kvůli kterému nebudu schopný splácet hypotéku, jak mi pojištění pomůže? Doplatí za mě pojišťovna hypotéku a půjčky, nebo je bude splácet?

Pojištění schopnosti splácet pomůže v případě výpadku příjmu se splácením hypotéky, spotřebitelského úvěru, osobní půjčky, kreditní karty, kontokorentu, leasingu, ale i Peer2Peer půjček. Dnes si lze takto pojistit schopnost splácet všechny typy úvěrů a doporučuje se zvážit také u kreditních karet, kde proměnlivá výše dlužné částky může nepříjemně překvapit rodinný rozpočet.
Pokud při pojištění dojde k nejtěžším událostem, jako je úmrtí či invalidita III. stupně pojištěného, je pojišťovnou uhrazena dosud nesplacená část úvěru. V ostatních případech pojistných událostí přebírá pojišťovna za klienta úhradu jednotlivých měsíčních splátek. V případě kreditních karet či kontokorentů dokonce pojišťovna vyplatí zbývající dlužnou částku, jako v případě úmrtí.
Vyplácí pojišťovna celou náhradu příjmu nebo splácí pouze závazky, které klient má a není v době nemoci schopen splácet?
 Jedná se o pojištění schopnosti splácet úvěr. Proto pojišťovna v případě uznané pojistné události platí pojištěný závazek nebo jeho splátku. Konkrétně, pokud dojde k úmrtí či invaliditě III. stupně pojištěného, je pojišťovnou uhrazena dosud nesplacená část úvěru. V ostatních případech pojistných událostí jsou pojišťovnou v rámci plnění uhrazeny jednotlivé měsíční splátky pojištěného úvěru. Pojištění lze sjednat ke všem typům úvěrů od hypotéky až po vyčerpanou část úvěrového rámce na kreditní kartě.
Jaké podmínky musím splňovat pro uzavření pojištění schopnosti splácet úvěr?
 Uzavření pojištění schopnosti splácet úvěr je velmi jednoduché. Stačí totiž splnit několik jednoduchých vstupních podmínek.  Pojistník musí být pro většinu variant pojištění schopnosti splácet ve věku od 18 do 65 let, nesmí být v pracovní neschopnosti, v invalidním důchodu nebo držitelem průkazu se zdravotním postižením. Také je jeho povinností podepsat zdravotní prohlášení nebo v případě hypotéky vyplnit jednoduchý zdravotní dotazník.
 Splácím hypotéku a mám již starší rodiče. Je možné si pojistit schopnost splácet úvěr pro případ, že se o ně budu muset starat a ztratím tak svůj příjem nutný pro splácení hypotéky?
 Ano, je to tak. Pojištění schopnosti splácet úvěr může krýt i výpadek příjmu z důvodu ošetřování člena rodiny. Pojistné krytí tak pomáhá pojištěným překonat výpadek v rodinném rozpočtu v době, kdy se musí starat o blízkého člena rodiny, který je nemocný nebo utrpěl úraz a je závislý na jejich péči. Po dobu výpadku příjmu v domácnosti platí pojišťovna za pojištěného splátku jeho úvěru až po dobu 12 měsíců, dále se pojištění vztahuje nejen na děti, ale i na ostatní členy rodiny a vztahuje se i na případy, kdy pečuje nejen samotný pojištěný, ale i jeho partner či partnerka. Pojistné plnění je pak vypláceno od počátku pojistné události (ošetřování), pokud doba ošetřování trvá alespoň 30 dní.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek