22. 07. 2020

Jak prodat nemovitost? Makléře vybírejte dle jasných kritérií a rozhodně jej nešetřete

Dle dostupných dat pandemie COVID-19 stále nezastavila růst cen nemovitostí. To je dobrá zpráva pro majitele, zvláště pokud plánují její prodej. Ať už je to z důvodu nové životní situace nebo vás k prodeji nutí ekonomické důsledky koronaviru, stojíte před volbou, jakým způsobem jej realizovat. Pošramocená pověst makléřů a realitních kanceláří vás může odrazovat svěřit prodej odborníkovi. Na rychlém prodeji prostřednictvím výkupu zase proděláte a jít na realitní trh na vlastní pěst bez jakýchkoliv zkušeností, to také není ideální řešení. Kvůli pandemii byla sice odložena povinnost prokázání odborné způsobilosti realitních makléřů, nicméně možnosti, jak najít makléře profesionála, který nemá realitní byznys jen jako bokovku, tu jsou.

Existuje několik způsobů, jak k prodeji své nemovitosti přistoupit. Můžete se samozřejmě obejít bez realitní kanceláře. V případě, že jste v nouzi a potřebujete peníze rychle, existují zase společnosti, které se zabývají výkupem nemovitostí. Je ale třeba varovat, že taková záležitost je na úkor vašeho zisku. Zatímco peníze můžete inkasovat během několika dní, bude to částka o několik desítek procent nižší, než jaká je reálná tržní cena. A pokud Vám někde slibují, že nemovitost vykoupí za skvělých 90 % stanovené ceny, kámen úrazu může být právě v tom, kdo a jak cenu stanovuje. Nejste-li tedy v krajní nouzi a časové tísni, výkup si velmi dobře rozmyslete, i když se tato varianta může zdát jako nejjednodušší řešení. Veškerý nezbytný servis a papírování vám totiž vykupující společnost zpravidla zajistí na vlastní náklady. Naproti tomu realitní makléř si za zajištění prodeje účtuje provizi, což mnohé prodávající přivádí k tomu, aby si prodej zajistili vlastními silami.
Jaká úskalí má prodej na vlastní pěst?
Prodej nebo nákup nemovitosti bez makléře je samozřejmě možný a existují k tomu i různé webové služby. Pro úspěšný prodej ale potřebujete dobrou znalost trhu a poměrů v dané lokalitě, kde se nemovitost nachází, ale i dostatek času na veškerou administrativu. „Samoprodejem se můžete připravit o nemalé peníze ať už špatnou prezentací nemovitosti nebo nastavením ceny. To je totiž úkol pro profesionála, který se na trhu dokonale orientuje, má perfektně zvládnuté obchodní i marketingové dovednosti a schopnost vyjednat cenu,“ říká Jan Boruta, jednatel společnosti FérMakléři.cz. „Kvalitní makléř také pracuje se smlouvami připravenými právníky se specializací na nemovitostní právo a využívá profesionála také pro přípravu bytu k jeho prezentaci. To je neméně důležité, protože i to může ovlivnit cenu. Zájemce musí cítit, že si kupuje domov, za který je tudíž ochoten si připlatit,” dodává Jan Boruta.
Realiťáka si důkladně proklepněte
Orientovat se v „džungli“ realitních služeb může být pro běžného člověka problematické. Nejednou můžete narazit na člověka, který si zprostředkováním prodeje nemovitostí jen přivydělává. Kvalita i spektrum služeb se tak mnohdy diametrálně liší, přitom nekvalitní makléř si často řekne o stejnou provizi jako profesionál. Může se však naopak podbízet i nižší provizí, což zpravidla znamená, že prodeji nevěnuje dostatek času a energie. Aby měl pro vás servis realitního makléře opravdu přidanou hodnotu, je třeba být ve svých požadavcích náročný a makléře si prověřit.
Vodítkem, jak poznat, že máte tu čest s opravdovým realitním profesionálem jsou hlavně dobré reference. Soustřeďte se ale též na další detaily. „Zeptejte se, jak dlouho působí makléř v oboru a kolik nemovitostí prodal za posledních 12 měsíců. Zaměřte se také na kvalitu jeho inzerátů a rovněž neváhejte poprosit o kontakt na někoho z dříve realizovaných obchodů k přímému ověření spokojenosti,“ radí Jan Boruta. „Nechte si ale také zpracovat tržní analýzu ceny nemovitosti. Svou představu o ceně určitě máte, možná vás makléř překvapí a vyvede z omylu, každopádně by ale měl zvládnout si ‚svou‘ cenu obhájit vůči trhu i vám. Už jen z toho se dá ohledně jeho profesionality vyčíst mnohé,“ dodává Jan Boruta.
Jak vybrat skutečného profesionála?
Trendem řady oborů je užší specializace, ale i nutnost prokázání odborné způsobilosti vyžadované státem. V nedávné době už tak byly minimální požadavky na odbornost zavedeny například v oblasti hypoték, investic i pojištění. Podobné opatření zavádí také nový zákon o realitním zprostředkování pro realitní makléře. Termín pro splnění požadavků na odbornost je sice odložen kvůli koronaviru, ale je zřejmé, že na makléře budou kladeny větší nároky a nebude snadné se tomuto řemeslu věnovat na vedlejšák.
Otázkou je, zda to bude mít dostatečný efekt. „Džungle na realitním trhu se možná pročistí o úplné amatéry, i tak zde ale nadále budou současně makléři kvalitní a podprůměrní. Sebelepší zákon totiž nikdy nezabrání tomu, aby nepoctivý makléř sledoval jen své zájmy na úkor klienta. Při výběru makléře je proto zásadní transparentnost,“ domnívá se Jan Boruta. „Pro naše uživatele vybíráme vhodné makléře dle jasně daných kritérií. Minimální praxe musí být dva roky, a kromě referencí ověřujeme i to, kolik makléři reálně nemovitostí prodali. Posuzujeme ale též někdy trochu podceňovanou kvalitu inzerce a například i rychlost komunikace. Rovněž znění zprostředkovatelských a kupních smluv musí odpovídat našim standardům,“ dodává Jan Boruta s tím, že samozřejmostí je exkluzivní smlouva. Pokud totiž nemovitost prodává vícero makléřů, vytváří to tlak na prodej za každou cenu, a nikoliv za cenu nejvyšší.
Tisková zpráva FérMakléři.cz

Vývoj Swiss Life Hypoindexu